Spørsmål & svar

Bekymret for kjæresten. Lest om megareksi, og prøvd å snakke med han, men han benekter det.
Dato: 31.juli 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Hei. Jeg er sammen med en gutt på samme alder som meg og vi har snart vært sammen i 3 år. Fra han var 18 (han er 20 nå), så har han trent på treningssenter. Han var en spinkel gutt før og har blitt veldig stor på disse to årene. Jeg ser sakte men sikkert en stor forskjell i han som han ikke legger merke til selv. Han er kjempe opphengt i muskler og har lange harde økter hver dag. Han spiser masse og det virker som om han ikke tenker på noe annet enn muskler og spising og utseende. Jeg føler jeg mister mer og mer av personligheten hans i forholdet og jeg er bekymret for han. Jeg har lest mye om megareksi og prøvd å snakke med han om det, men han benekter det. Jeg føler også at han ikke er noe i kontakt med følelsene sine og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Nå er det jeg som leder forholdet og jeg føler bare han soner mer og mer ut når vi er sammen. Han MÅ trene på kveldene og legger opp alle timene i løpet av en dag sånn at han rekker trening. Det er veldig forvirrende og jeg blir sliten av å tenke på det hele tiden. Hilsen en sliten kjæreste.

ROS svarer

Hei, og takk for at du skriver til oss.

 

Jeg forstår at du kan kjenne på bekymring for din kjæreste. Det høres ut som at trening, kropp og spising har blitt noe som tar mer og mer plass for han, og påvirker hvordan han lever livet sitt, og at det nå også går utover relasjonen deres. Han er heldig som har en kjæreste som ser han, og som oppsøker mer kunnskap om dette for å prøve å forstå. Så fint at du har forsøkt å snakke med ham om dette. Du spør ikke om noe konkret her, men forteller at du har forsøkt å snakke med han og blitt møtt med avvisning. Og at du nå kjenner deg sliten og forvirret. Det er veldig forståelig at du kan kjenne det slik. Jeg håper at svaret mitt her kan hjelpe deg og dere litt videre. I mitt svar ønsker jeg å bidra med mer kunnskap og forståelse rundt spiseproblematikk/-forstyrrelse hos menn, og videre hvordan gå frem med bekymringssamtale.

 

Megareksi anses gjerne som en kroppsbildeforstyrrelse, men har mange likhetstrekk med de ulike spiseforstyrrelser. Mange opplever ofte i starten at en spiseforstyrrelse gir mer enn den tar. I en slik fase kan det være vanskelig å løsrive seg fra en slik situasjon hvor man selv opplever at man får så mye ut av det. Mange beskriver en etterlengtet mestringsfølelse, trygghet, mening og kontroll. Og selv om man kanskje merker noen ulemper ved dette, vil mange likevel tviholde på funksjonen spiseforstyrrelsen har. I starten kan det for mange mye til for å skulle anerkjenner at det har blitt et problem. Når den berørte er farget av de forstyrrede tankene, reglene, rutinene, er det vanskelig å tro at noe kan bli annerledes, og bedre uten denne mestringsstrategien. Derfor er det veldig viktig og bra om andre rundt kan utfordre dette, og være en motvekt til de spiseforstyrrede tankene. Men for å nå gjennom, hjelper det sjeldent å konfrontere den berørte. Å bli møtt med avvisning er forøvrig veldig vanlig, og det betyr ikke nødvendigvis at det du sa eller gjorde var feil. For at den berørte skal føle seg sett og forstått, er det ofte lurt å sette seg inn i deres opplevelse av situasjonen. Hva ligger bak den uforståelige atferden. Lav selvfølelse kan for mange være en faktor. Legger ved noen linker dersom du/dere ønsker å lese/høre mer om spiseforstyrrelse hos menn.

 

Videre ønsker jeg å vise til hvordan ta en bekymringssamtale. Selv om man gjerne har tatt denne samtalen før, vil det ofte være behov for å ta slike samtaler mange ganger. Det er ingen fasit på hvordan gjøre dette, og det viktigste er i det hele tatt å gjøre noe. Men ved å forberede seg litt, kan man gjerne lettere nå gjennom ved å ordlegge seg slik at mottakeren ikke opplever seg konfrontert eller anklaget.

  • Ta samtalen når du er i en rolig sinnstilstand.
  • Ta samtalen et sted med fred og ro, og hvor man ikke blir avbrutt eller forstyrret. Sett også av god tid i tilfelle du kommer i posisjon til en god samtale.
  • Vær tydelig på hvorfor du er bekymret.
  • Legg vekt på hva du har observert og hvordan vedkommende har det.
  • Vær ydmyk og åpen. Om vedkommende er i en startfase eller i en fase hvor man opplever mye mestring ved atferden sin, vil man være lite mottakelig for ytre kommentarer og bekymringer. Det kan være lurt å starte med setninger som «mulig jeg tar feil, men …»
  • Vær forberedt på å bli avvist.
  • Oppfordre til å oppsøke hjelp (fastlege).

Husk at man sår noen viktige frø hver gang man viser omsorg og bekymring. Ta gjerne kontakt med oss igjen om du kjenner behov for det. Kanskje en rådgivningssamtale på vår telefon eller chat kan være til hjelp.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe
6. mai 2024
Trondheim
Gratis kurs: Yoga, meditasjon & avspenning

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.