Megareksi

Spiseforstyrrelser deles inn i diagnosene anoreksi, bulimi, overspisning og atypiske/uspesifiserte spiseforstyrrelser. I den sistnevnte kategorien finner man tilstander av spiseforstyrrelser som ikke passer innunder de definerte diagnosene, men som likevel vi ha mye av de samme trekkene som de definerte diagnosene. Felles for alle spiseforstyrrelsesdiagnoser er at tanker, følelser og atferd er knyttet til mat, kropp og vekt, er altoppslukende og forringer livskvaliteten.

De senere årene har fokus på sunnhet og trening økt. I lys av dette snakkes det stadig mer om sunnhets- og treningsmaniske lidelser som ortoreksi og megareksi. Disse tilstandene har ikke egne diagnoser, men vil komme innunder uspesifiserte spiseforstyrrelser.

Megareksi

Megareksi ble tidligere også kalt «mannoreksi», noe som refererer til at denne tilstanden hyppigst forekommer blant menn. Det er likevel viktig å understreke at kvinner også kan utvikle megareksi. En med megareksi drives av å bygge muskler og å bli større – så langt at det blir sykelig. På tross av vektøkning og økning i muskelstyrke vil man aldri føle seg god nok, eller sterk nok. Tanker rundt vekt, trening og kosthold blir dominerende og overskygger andre livsområder som venner, familie, jobb og studier. I så måte skiller ikke megareksi seg fra andre spiseforstyrrelsesdiagnoser ved at tilstanden blir altoverskyggende og livsforringede.

I likhet med andre spiseforstyrrelser, bunner megareksi ut i lav selvfølelse og egenverdi. Man kan ha begynt med et ønske om å gjøre noe godt for seg selv – et ønske om å bli sterkere og «sunnere» før det ble altoppslukende. Eller det kan ha begynt som en mestringsstrategi – for å døyve vanskelige tanker og følelser.

Megareksi kan ofte sees gjennom overdreven trening – flere timer for dagen, gjerne flere ganger for dagen. Man trener primært styrke, ofte kombinert med et strengt kostholdsregime bestående av lite fett og mye proteiner. Man er svært lite fleksibel i forhold til å justere egne planer i forhold til mat og trening. Som et resultat av dette kan man bli unnvikende i forhold til sosiale arrangement eller sammenkomster som utfordrer ens rigide tankegang. En del av de med megareksi begynner på kunstige fremstilte hormoner som anabole steroider for å fremme vekst, men det er viktig å understreke at dette ikke gjelder alle.

Forskning indikerer at forekomsten av fokus på kropp og vekt som grenser til det sykelige, er høyere blant menn enn først antatt.

Anabole steroider
Som allerede nevnt er det en del med megareksi som også bruker anabole steroider. Fristelsen kan fort bli stor, av hensyn til at steroider gir en hurtig løsning i forhold til vektoppgang. Men, i likhet med andre illegale stoffer, har steroider uheldige baksider. Steroider forstyrrer kroppens prosesser og balanse, noe som kan medføre hårtap, åreforkalkning, leverskader, forstørret hjerte, utvikling av bryster og akne. Steroider kan videre føre til aggressivitet, manglende sexlyst og nedsatt seksuell funksjon, impotens.

For mer informasjon;