Megareksi/muskeldysmorfi

De senere årene har fokus på sunnhet og trening økt. I lys av dette snakkes det stadig mer om sunnhets- og treningsmaniske lidelser som ortoreksi og megareksi/muskeldysmorfi. 

Megareksi er klassifisert som en form for kroppsdysmorfobisk lidelse (body dysmorphic disorder) og ikke en spiseforstyrrelse. Det medisinske begrepet som brukes for tilstanden er muskeldysmorfi. Megareksi ble tidligere også kalt «mannoreksi», noe som refererer til at denne tilstanden hyppigst forekommer blant menn. Det er likevel viktig å understreke at kvinner også kan utvikle megareksi.

En person med megareksi drives av å bygge muskler og å bli større – så langt at det blir sykelig. På tross av vektøkning og økning i muskelstyrke vil man aldri føle seg god nok, eller sterk nok. Tanker rundt vekt, trening og kosthold blir dominerende og overskygger andre livsområder som venner, familie, jobb og studier. I så måte skiller ikke megareksi seg fra spiseforstyrrelser ved at tilstanden blir altoverskyggende og livsforringede.

Megareksi kan ofte sees gjennom overdreven trening – flere timer for dagen, gjerne flere ganger for dagen. Man trener primært styrke, ofte kombinert med et strengt kostholdsregime bestående av lite fett og mye proteiner. Man er svært lite fleksibel i forhold til å justere egne planer i forhold til mat og trening. Som et resultat av dette kan man bli unnvikende i forhold til sosiale arrangement eller sammenkomster som utfordrer ens rigide tankegang. En del av de med megareksi begynner på kunstige fremstilte hormoner som anabole steroider for å fremme vekst, men det er viktig å understreke at dette ikke gjelder alle.

Forskning indikerer at forekomsten av fokus på kropp og vekt som grenser til det sykelige, er høyere blant menn enn først antatt.

Anabole steroider

Som allerede nevnt er det en del med megareksi som også bruker anabole steroider. Fristelsen kan fort bli stor, av hensyn til at steroider gir en hurtig løsning i forhold til vektoppgang. Men, i likhet med andre illegale stoffer, har steroider uheldige baksider. Steroider forstyrrer kroppens prosesser og balanse, noe som kan medføre hårtap, åreforkalkning, leverskader, forstørret hjerte, utvikling av bryster og akne. Steroider kan videre føre til angst, depresjon, søvnløshet, aggressivitet, manglende sexlyst og nedsatt seksuell funksjon, impotens.NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.