De aller fleste som har en spiseforstyrrelse blir friske, men ikke uten kyndig hjelp og/eller behandling. Både erfaring og forskning tyder på at relasjonen mellom pasient og behandler kan ha betydning for hvordan, og hvor raskt behandlingen når målet.
Behandlingsløpet
I Nasjonale retningslinger for tidlig oppdagelse, utredning og behandling av spiseforstyrrelser fra Helsedirektoratet, kan du lese mer om anbefalinger rundt behandling.
Helsesøster
Helsesøster tilknyttet skolen kan være et naturlig sted å starte for den unge som strever med et vanskelig forhold til mat, kropp, tanker og følelser. Helsesøster kan bistå med å finne ut hva som trenges av hjelp eller videre behandling.
Ved spiseforstyrrelser kan helsesøster også være en god samtalepartner og en viktig ressurs både for den det gjelder, og for pårørende.
Helsestasjon for ungdom
Helsestasjon for ungdom er et sted der unge kan henvende seg med ulike spørsmål og problemstillinger knyttet til mat, kropp og trening, seksualitet, mobbing, konflikter eller når livet føles vanskelig. Ved behov kan man få henvisning til andre instanser innenfor behandlingsapparatet.
Fastlege
Fastlegen er knutepunktet for all behandling, enten ved at fastlegen behandler selv eller henviser videre. Fastlegen kan ved behov henvise pasienten videre til psykolog, BUP eller DPS. Fastlegen har også som hovedregel ansvar for den medisinske oppfølgingen, for eksempel blodprøver. Ved henvisning videre i behandlingsapparatet anbefales oppfølging eller samtale med fastlegen inntil behandling har startet.
Psykolog/Psykiater
Mange blir henvist til psykolog for terapeutisk behandling. Det finnes ulike terapeutiske retninger i behandling av spiseforstyrrelser. Eks. kognitiv terapi, adferdsdialektisk terapi, uttrykksterapi m.fl. På siden Finn en psykolog kan du søke etter psykologer ut i fra tema og arbeidsform.
Psykolog med refusjonsrett krever henvisning fra fastlege.
BUP – Barne – og ungdomspsykiatrisk poliklinikk
Behandling innenfor spesialisthelsetjenesten for barn og unge under 18 år. Krever også henvisning fra fastlege eller helsesøster. Her tilbys utredning, behandling, rådgivning og tilrettelegging. Behandlingen er tverrfaglig. Påbegynt behandling kan fortsette til fylte 21 år.
DPS – Distriktspsykiatriske sentre
Behandling innenfor spesialisthelsetjenesten for voksne over 18 år. DPS tilbyr både poliklinisk behandling og døgnbehandling. Krever henvisning fra fastlege. Her tilbys utredning, behandling, rådgivning og tilrettelegging. Behandlingen er tverrfaglig.
Spesialenheter for spiseforstyrrelser
Dette er spesialisthelsetjenesten på sykehusnivå. Det finnes i dag enheter for behandling av spiseforstyrrelser i alle helseregionene. Disse driver behandling og har ansvar for videreføring av kompetanse og veiledning til andre enheter samt andre behandlingsinstitusjoner i Norge.
Spiseforstyrrelsespoliklinikken på Gaustad
RASP – Regional avdeling for spiseforstyrrelser ved Ullevål Universitetssykehus
Senter for spiseforstyrrelser (barn og unge) ved Universitetssykehuset Nord-Norge
Seksjon for spiseforstyrrelser ved Haukeland Universitetssykehus
Regionalt senter for spiseforstyrrelser, Nordlandssykehuset (voksne)
Avdeling for spiseforstyrrelser ved Modum Bad
Capio Anoreksi Senter i Fredrikstad
Enhet for spiseforstyrrelser i Tønsberg
Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser i Levanger
(Helse Midt-Norges regionale tilbud som tilbyr behandling (både døgn og poliklinikk) på Stjørdal og i Levanger.)
Enhet for spiseforstyrrelser i Stavanger
Fagenhet for spiseforstyrrelser – Nordlandssykehuset HF
(poliklinisk utredning og behandling for spiseforstyrrelser, til barn og unge under 18 år)