Bulimi

Bulimi (bulimia nervosa) kjennetegnes av gjentatte episoder av overspising, fulgt av handlinger for å kompensere for matinntaket og unngå vektøkning.

Overspisingsepisodene kan være subjektive eller objektive. Det vil si at man enten får en subjektiv følelse av å ha inntatt for mye mat, eller at man har hatt en reell overspisingsepisode hvor man i en bestemt tidsperiode (for eksempel i løpet av to timer) spiser en mengde mat som helt klart er større en det man normalt ville spist i lignende tidsrom og under samme omstendigheter.

Forekomsten av bulimi angis til ca. 1–2 %. Personer med bulimi er ofte normalvektige. For omgivelsene kan derfor bulimi være vanskeligere å oppdage enn anoreksi.

Hva er vanlige symptomer på bulimi?

  • Man spiser store mengder mat, vanligvis i det skjulte.
  • En opplevelse av kontrolltap i forbindelse med spising.
  • Bruk av kompenserende atferder som oppkast eller avføringsmidler for å unngå vektøkning. Oppkast er mest vanlig.

Selv om du ikke kaster opp eller bruker avføringsmidler, kan du likevel ha bulimi. Noen kompenserer for overspisingen med å trene ekstremt mye, mens andre gjennomfører fasteperioder.

Bulimi kan gi flere fysiske symptomer. Mange opplever at tennene blir misfargede og får syreskader. I visse tilfeller kan man da ha rett til stønad til dekning av tannlegeutgifter. Les mer om dette hos Helfo. Det er også vanlig å oppleve halsbrann og forstoppelse, og jenter og kvinner kan oppleve å miste menstruasjonen.

Det er viktig å søke hjelp og få behandling for tilstanden. Det er mulig å bli helt frisk, men de fleste vil trenge hjelp og støtte på veien. I ROS tilbyr vi rådgivning via chat, telefon og i individuelle samtaler. Ta gjerne kontakt med oss!

Ressurser


Sist endret: 11.03.2025

NESTE AKTIVITETER

7. mai 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. mai 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
20. mai 2025
Stavanger
Temakveld: Pårørende (fulltegnet)
4. juni 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.