Anoreksi

Anoreksi (anorexia nervosa) kjennetegnes av at man er alvorlig undervektig, og at man begrenser hva og hvor mye man spiser.

Personer med anoreksi opplever ofte en intens frykt for å legge på seg. Mange føler at kroppen er stor og tykk, til tross for at man har en vekt langt under normalen. Det er vanlig å benekte både at man er undervektig, og de medisinske konsekvensene av tilstanden.

Anoreksi vises ofte ved at spisevaner og holdningen til mat generelt, endres. Man vil gjerne kun ha et innskrenket utvalg matsorter, og ofte velge å spise slankekost og små måltider. Mange har en intens sultfølelse, og er opptatt av mat. En følelse av indre uro tilfredsstilles for noen gjennom fysisk aktivitet. Dette vil gjerne føre til overdreven trening som øker stoffskiftet og tarmbevegelsen, og fører til ytterligere vekttap.

Symptomer på anoreksi

Hvis du har anoreksi, så kjenner du sannsynligvis symptomene. De har vært en vesentlig del av livet ditt i måneder eller endog år. Likevel vil du kanskje fornekte at du har et problem, eller du tror at du kan kontrollere det. Her er en liste over fysiske tegn og følelser som forekommer ved anoreksi:

 • Du er sterkt undervektig i forhold til andre på din alder og høyde.
 • Du spiser svært lite, om noe i det hele tatt, og du spiser bare visse typer mat.
 • Du frykter vektøkning og at du skal bli stor, selv om du er meget tynn.
 • Du føler deg stor selv om andre forteller deg hvor tynn du er.
 • Du vil ikke innrømme at du har en alvorlig sykdom.
 • Dersom du er jente kan menstruasjonen opphøre fordi anoreksien påvirker hormonene.

Langvarig anoreksi

Hvis du har hatt anoreksi lenge, kan du også få andre symptomer. Når mangel på næring begynner å påvirke kroppen din, kan du oppleve at:

 • Du føler deg sliten og svak, og musklene verker.
 • Du kan oppleve svimmelhetsanfall, bli kortpusten, få sterk hjertebank.
 • Fine, dunete hår (lanugo-hår) dukker opp på kroppen din og i ansiktet.
 • Du fryser lett, sirkulasjonen er dårlig, du er som regel kald på hender og føtter.
 • Du begynner å miste hår.
 • Du får forstoppelse.
 • Du føler deg oppfylt i magen og opplever noen ganger smerter i magen etter å ha spist bare små mengder mat.
 • Du blir inntørret (dehydrert), noe som gjør at du føler deg uvel og utslitt. Huden blir gjerne tørr og mer gulaktig.



Ved alvorlig anoreksi kan du oppleve hevelse i kroppen (ødem) og langsom puls. Du kan få frysninger som ikke vil stoppe, eller andre tegn på lav kroppstemperatur.

Atypisk anoreksi

Ifølge Helsedirektoratet sine retningslinjer brukes begrepet atypisk anoreksi når man «mangler ett eller flere av de mest sentrale kjennetegnene ved anoreksi».

Vanligvis har personer med atypisk anoreksi ikke undervekt, men har de andre kjennetegnene ved anoreksi, som restriktiv spising, tvangspreget trening, og en intens frykt for å legge på seg. Selv om en person med atypisk anoreksi ofte har gått betydelig ned i vekt, er vekten likevel over den «normale» grensen. På grunn av høyere vekt, blir atypisk anoreksi ofte ikke tatt på alvor. Restriktiv spising og tvangspreget trening er ofte noe som er sett på som «god selvdisiplin» og vanlige tiltak for å gå ned i vekt hos personer i større kropper, og vektnedgang er et positiv, forventet resultat, ikke noe å være bekymret over.

Atypisk anoreksi er like alvorlig som anoreksi med lav vekt, og personer med atypisk anoreksi kan ha mer alvorlige psykiske symptomer enn de som har anoreksi med lav vekt. Det er vanlig at personer med atypisk anoreksi ikke ser på sykdommen sin som alvorlig nok til å få hjelp, og mange føler at de ikke har rett til behandling.  I behandling av atypisk anoreksi er det viktig å vite og godkjenne at vektoppgang er en del av tilfriskningsprosessen også for de med atypisk anoreksi – selv om dette kan bety at pasienten går fra en «normal» BMI til overvekt.

To typer anoreksi

Anoreksi kan deles inn i to typer; restriktiv og bulimisk. Man kan ha begge typene på ulike tidspunkt i sykdommen. Anoriksi bulimisk type likner på mange måter på bulimi, rundt halvparten av de med anoreksi vil før eller siden få bulimisk type.

 • Restriktiv anoreksi innebærer at man begrenser maten man spiser og kaster ikke opp igjen det man har spist.
 • Bulimisk anoreksi innebærer at man regelmessig overspiser for så å kvitte seg med maten, enten gjennom å kaste opp, ta avføringspiller eller trene mye. For så å vende tilbake til en restriktiv periode.



Anoreksi kan utvikles gradvis og man kan ha det i mange år, eller man kan raskt bli dårligere inntil sykdommen blir veldig alvorlig.

Det er viktig å søke hjelp og få behandling for tilstanden. Det er mulig å bli helt frisk, men en vil trenge hjelp og støtte på veien mot tilfriskning.

Kilder: Helsedirektoratet / NHI / ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.