Anoreksi

Anoreksi (anorexia nervosa) kjennetegnes av at man begrenser hva og hvor mye man spiser, noe som kan føre til at man blir alvorlig undervektig.

Personer med anoreksi opplever ofte en intens frykt for å legge på seg, og mange strever med forstyrret kroppsbilde. Det er vanlig å benekte både at man er undervektig og de medisinske konsekvensene av tilstanden.

Anoreksi vises ofte ved at spisevaner og holdningen til mat generelt endres. Man vil gjerne kun ha et innskrenket utvalg matsorter, og bli mindre fleksibel i hva, når og hvor mye man kan spise. En følelse av indre uro tilfredsstilles for noen gjennom fysisk aktivitet, som kan utvikle seg til å bli tvangspreget.

Forekomsten av anoreksi angis til ca. 0,5 %.

Anoreksi har en arvelig komponent, som gjør enkelte genetisk sårbare for å utvikle lidelsen. Man arver ikke sykdommen i seg selv, men en sårbarhet for eksempel i form av visse personlighetstrekk.

Hva er vanlige symptomer på anoreksi?

  • Overopptatthet av mat og kropp.
  • Sterk undervekt i forhold til andre på samme alder og høyde.
  • Man spiser svært lite, og bare visse typer mat.
  • Sterk frykt for vektøkning.
  • Forstyrret kroppsbilde.

Anoreksi kan også gi andre fysiske symptomer. Hos jenter og kvinner kan menstruasjonen opphøre, mens gutter og menn kan oppleve tap av libido.  Det er også vanlig å føle seg sliten og svak, ha muskelverk, fryse lett og miste hår. Undervekt kan i seg selv virke opprettholdende på sykdommen, da det påvirker hjernens fungering.

Hva er atypisk anoreksi?

Ifølge Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje for spiseforstyrrelser gis diagnosen atypisk anoreksi når man «mangler ett eller flere av de mest sentrale kjennetegnene ved anoreksi».

Vanligvis har personer med atypisk anoreksi ikke undervekt, men har de andre kjennetegnene ved anoreksi, som restriktiv spising, tvangspreget trening og en intens frykt for å legge på seg. Selv om en person med atypisk anoreksi ofte har gått betydelig ned i vekt, er vekten likevel over den «normale» grensen. Noen kan derfor tenke at sykdommen deres ikke er så alvorlig at de trenger eller kan få hjelp, men atypisk anoreksi kan være like alvorlig som anoreksi med lav vekt.

Det er viktig å søke hjelp og få behandling for tilstanden. Det er mulig å bli helt frisk, men de fleste vil trenge hjelp og støtte på veien. I ROS tilbyr vi rådgivning via chat, telefon og i individuelle samtaler. Ta gjerne kontakt med oss! 

Ressurser

→ Egenerfaringshistorier: Med egne ord

→ Vår podcast Uforstyrra

→ Rådgivers hjørne

→ Mann nok – et prosjekt om menn og spiseforstyrrelsesproblematikk

→ Veier inn og veier ut av en spisforstyrrelse

→ SpiseMOT – et nettsted for unge mennesker med spiseforstyrrelser og deres familier



Sist endret: 14.05.2024

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.