Ortoreksi refererer til en overopptatthet av sunnhet og «renhet» i kostholdet. Forskjellen på ortoreksi og andre spiseforstyrrelser er at man er opptatt av kvaliteten på maten heller enn kvantiteten (mengden).
Begrepet «orthorexia nervosa» ble først beskrevet av Steven Bratman i 1997. Bratman definerer ortoreksi som «en usunn besettelse av å spise sunn mat». Personer med ortoreksi drives ofte av et ønske om å oppnå det «perfekte» kosthold. Man ønsker at maten skal være mest mulig sunn og «ren». «Renhet» i denne sammenheng kan bety at maten skal være økologisk, uten tilsetningsstoffer, minst mulig prosessert osv. Ortoreksi kan medføre et gradvis krympende univers av matvarer man tillater seg å spise. Tanker og følelser knyttet til mat og kropp kan begynne å ta så stor plass at det kontrollerer livet på en negativ måte .
Er ortoreksi en diagnose?
Ortoreksi er ikke en egen diagnose per i dag. Vi vet foreløpig ikke så mye om ortoreksi, noe som kan skyldes at begrepet er relativt nytt, og at det ikke finnes diagnostiske kriterier for tilstanden. Personer med ortoreksi vil ofte få diagnosen uspesifisert spiseforstyrrelse i behandlingsapparatet.
Hva skiller ortoreksi fra anoreksi?
Ortoreksi kan ha mye til felles med anoreksi. Det finnes også en del mennesker med anoreksi som har ortorektiske trekk og omvendt. Det er likevel vesentlige ulikheter. Den primære drivkraften i anoreksi er overfokus på vekt, hvor vekt i seg selv blir styrende for tanker, følelser og atferd, mens drivkraften i ortoreksi er sunnhet. Både for de med anoreksi og ortoreksi er ønsket om kontroll til stede.
Det er viktig å søke hjelp og få behandling for spiseforstyrrelser. Det er mulig å bli helt frisk, men de fleste vil trenge hjelp og støtte på veien. I ROS tilbyr vi rådgivning via chat, telefon og i individuelle samtaler. Ta gjerne kontakt med oss!
Ressurser
→ Egenerfaringshistorier: Med egne ord
→ Mann nok – et prosjekt om menn og spiseforstyrrelsesproblematikk
→ Veier inn og veier ut av en spiseforstyrrelse
Sist oppdatert: 20.12.2024