Spørsmål & svar

Maten begynner å ta overhånd, men jeg klarer ikke snakke med noen om det.
Spørsmål: 7.juli 2023

Jente/kvinne, 

19 år

jeg fikk anoreksi for flere år siden. jeg har slitt med oppkast og kaloritelling i årene etter og sliter veldig med å finne en balanse mellom å spise nok uten. men merker også at forholdet mitt til mat ikke er bra. jeg unngår sosiale ting som inkluderer mat i frykt for nettop maten. jeg merker at det begynner å ta overhånd, men klarer ikke snakke med noen om det. alle rundt meg snakker om mat, vekt, kropp, vektnedgang og sommerkroppen, og det gjør det også mye vanskeligere. har dere noen tips?

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt her.

 

Takk for at deler hvordan dette er for deg. Det høres for meg ut som at dette er veldig slitsomt og vondt for deg. Du beskriver et forhold til mat som tar veldig stor plass, og som påvirker deg negativt, både sosialt, . Får du hjelp for dette? Det er fullt mulig å bli helt frisk fra en spiseforstyrrelse, og faktisk få et godt forhold til mat og egen kropp igjen, men de fleste trenger hjelp for å få dette til. Dersom du ikke allerede får hjelp, vil jeg oppfordre deg til å snakke med fastlegen din. Han/hun vil hjelpe deg videre til å finne frem til hva som kan være best hjelp for deg. Du er også velkommen til å snakke med ROS. Vi tilbyr rådgivning i individuelle samtaler (fysisk/digitalt), over anonym chat og telefon.

 

Du skriver at du ikke klarer å snakke med noen om det. Mange som sliter med mat kan synes at dette er vanskelig å snakke om, og mange bruker lang tid på å oppsøke hjelp. For noen kan det å ta kontakt med lege føles litt for stort steg å ta først. Da kan kanskje første steget være å begynne å forberede seg en samtale med noen du er trygg på. En nær familie eller venn. Noen synes det kan hjelpe å ha skrevet ned hva man vil si i en slik samtale først. Jeg legger ved en tekst som gir litt råd her -  den vanskelige samtalen.

 

Det er veldig forståelig at slik snakk rundt mat om vektnedgang og sommerkroppen gjør vondt vanskeligere. Mange kan kjenne at slik prat er triggende, og at det ikke gjør godt. Jeg ønsker å dele et tidligere spørsmål og svar som svarer mer på hvordan håndtere slik prat. Slankeprat på jobb.

 

Håper noen av rådene her kan hjelpe deg på veien for at dette skal bli bedre for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.