Spørsmål & svar

Slankeprat på jobb trigger meg. Hva kan jeg gjøre?
Dato: 24.juli 2023

Jente/kvinne, 

24 år

Hei. Jeg har strevd med mat/kropp lenge. Mest overspising. Ønsker å gjøre alt for å få til å ta tak i problemene, men det er noe som plager meg spesielt i sommer. Dette kan være tema året rundt, men spesielt nå, og det er slankeprat. Spesielt skikkelige dietter og slanking som ikke høres sunn ut på lang sikt. På jobben min jobber vi tett på hverandre, ofte to stk i team. Det å høre om andre som skal på diett og sliter med vekta, trigger meg virkelig. Hva kan jeg gjøre? Føler det blir så dramatisk å si at det er triggende, ønsker ikke å gjøre et nr ut av at jeg synst sånt er vanskelig. Spesielt ikke i en verden der en skal prøve å bli litt mindre krenka..(skulle jo ønske jeg ikke tok det til meg).

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt. Så fint at du ønsker å jobbe med ditt forhold til mat og kropp når dette kjennes vanskelig ut. Dette du tar opp tror jeg svært mange vil kunne kjenne seg igjen i i større eller mindre grad. Jeg skal forsøke å si noe rundt dette, og håper det kan være til hjelp for deg.

 

Mange som har et vanskelig forhold til mat og kropp kan oppleve dette som slitsomt og triggende. Jeg kan forstå godt at dette er vanskelig, og ikke minst vanskelig å vite hvordan møte det. I vår egen podcast uforstyrra snakker de om akkurat dette tema ubehagelig matprat. Jeg synes at denne episoden gir mange gode ideer og råd som jeg vil beskrive under.

 

 

En måte å møte det på er rett og slett og forsøke å skifte tema. F.eks. «hva gjorde dere på i helgen?» «Hvordan går det ellers for tiden?» «Hvilke planer har dere for sommeren?». Jeg tenker at det også er helt innenfor å si fra om hvordan slik prat påvirker enten deg selv, eller egentlig hvem som helst i rommet. F.eks. «Jeg tenker at nedlatende snakk om mat og slankeprat ikke gjør oss særlig godt, vertfall ikke meg. Kan vi fokusere på andre ting i lunsjen?». Det er forståelig at ikke alle får seg til å si noe som dette. Men mest sannsynlig er det flere som kan kjenne på at det å fokusere på andre ting enn negativ matprat kan være lettende.

 

 

Dessverre har vi ikke kontroll over hva alle andre snakker om og sier, og vil nok møte på folk som snakker om mat på en nedlatende måte igjen og igjen. Så det vil nok være viktig å også jobbe med å skille seg selv fra andre, at det andre har fokus på og gjør, er ofte ikke aktuelt for oss. Gjerne minne deg på at dette handler om uvitenhet.

 

 

Det å jobbe med å si fra til de nærmeste tenker jeg uansett kan være lurt. Du skriver at dere jobber tett og gjerne i team på to stk. Dersom en nær venn/familie/nær kollega gjentagende ganger sier triggende ting, så kan det være fint å si fra, både av hensyn til deg, men også av hensyn til deres forhold. F.eks. «Jeg har et litt vanskelig forhold til mat og vekt. Dette er noe jeg jobber med, men akkurat nå tar tanker om mat og vekt en del plass, og er slitsomt, og jeg trenger rett og slett litt pause fra alt som har med mat og gjøre. Går det greit om vi snakker om litt andre ting på jobb?»

 

 

 

Jeg håper at svaret mitt her kan være til hjelp for deg. God sommer videre.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.