Spørsmål & svar

Gjemmer papir og sjokolade alle mulig steder. Trenger hjelp.
Dato: 29.september 2023

Jente/kvinne, 

52 år

Klarer ikke la vær og overspise sjokolade. Bare må ha. Første gang jeg tør å «si» det høyt. Gjemmer papir og sjokolade alle mulige og umulige steder. Trenger hjelp til å klare å slutte, har ikke viljestyrke

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Så modig av deg å si dette for høyt for første gang. Det er et viktig og stort steg mot at dette skal kunne bli bedre for deg. Jeg håper at mitt svar kan hjelpe deg litt på veien til dette.

 

Du skriver at du ikke klarer å la være å overspise sjokolade. Det høres for meg ut som at du sitter med en opplevelse av å miste kontrollen over inntak av sjokolade til tider, og jeg kan tenke meg at det kan kjennes fortvilende ut. Du skriver også at du gjemmer papiret, noe som gir meg inntrykk av at dette oppleves svært vanskelig for deg, og at du kjenner på en del skam rundt dette. Mange kan oppleve at de går inn i en negativ spiral, hvor skammen over overspisingen døyves av ytterligere overspising. For de fleste som sliter med overspising, så er ikke manglene viljestyrke problemet, men rett og slett at overspisingen har blitt en mestringsstrategi for å regulere vanskelige følelser. Veldig mange som sliter med overspising, har også et vanskelig forhold til mat, og er ofte veldig streng med seg selv. Du uttrykker et ønske om å få hjelp til å klare å slutte, og jeg vil under si litt mer om hvordan du kan søke hjelp.

Jeg ønsker å legge ved link til et tidligere spørsmål og svar, som jeg håper kan være til hjelp for deg.

Jeg tror jeg sliter med overspising. Hva kan jeg gjøre?

 

Dersom du kjenner deg igjen i en overspisingslidelse/-problematikk, og/eller dette er noe som tar veldig stor plass i livet ditt og påvirker deg negativt, er det viktig å søke profesjonell hjelp for det. Jeg vil råde deg til å snakke med legen din om dette, og evt. hvilken hjelp som kan være aktuelt for deg, og hvilke tilbud som finnes i nærheten av deg. Det er viktig at det er noen som har kjennskap til overspisingslidelse/-problematikk, og/eller som er villig til å lære seg mer om det. Noen kan kjenne at det å skulle snakke med legen om dette blir for vanskelig å starte med, og da kan det være fint å begynne med å snakke med noen du er trygg på. Du er også velkommen til å snakke mer om dette med en rådgiver i ROS. Vi tilbyr individuelle samtaler (rådgivning, støtte, hjelp til selvhjelp) og ulike kurs (mindful self compassion, mindful eating) .

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.