Mindful Eating

Mindful eating, eller oppmerksom spising på norsk, handler om økt oppmerksomhet og bevissthet på kroppens fysiske og psykiske behov rundt mat. 

Med oppmerksom spising kan man få økt bevissthet om kroppens sult- og metthetssignaler, samt følelser og funksjoner man knytter til mat. Mindful eating kan også gi deg økt selvmedfølelse og verktøy til å håndtere negative følelser på en bedre måte. 

Mindful eating kan være spesielt nyttig for de som sliter med emosjonell spising eller overspising, da den hjelper med å kjenne på kroppens signaler og lytte på kroppen bedre uten restriktive regler knyttet til mat.

Hvis du har mistet kontakt med kroppen din, eller ønsker deg et mer avslappet forhold til mat, kan mindful eating være noe for deg.

ROS tilbyr kurset «Bli venn med maten» rettet mot personer med en overspisingsproblematikk (uten at en trenger å ha diagnosen overspisingslidelse). Dette er et 8-ukers kurs proppet med praktiske øvelser som vil hjelpe deg å gjenopprette et sunt og gledesfylt forhold til mat. Fylt av øvelser som hjelper deg å forstå egen kropp og følelser og hva disse prøver å kommunisere.

Gjenoppdag metthetsignalene i kroppen, lær deg å kjenne forskjellen på sult og indre uro, erfar hva som skjer når du kobler på hele sanseapparatet når du spiser, erfar hvordan ulike smaksopplevelser påvirker følelsene dine forskjellig, og sist men ikke minst – opplev hva små stunder med stillhet og ro kan bidra med i livet ditt. Kurset passer for både menn og kvinner og har en nedre aldersgrense på 16 år. Kurset er ikke forenlig med restriktive spisemønstre som ved anoreksi og ortoreksi.

Kurset passer for deg som kan svare ja på flere av spørsmålene under:

  • Er det vanskelig for deg å sette grenser?
  • Bruker du mat for å trøste deg selv?
  • Har du mistet kontakten med metthetsfølelsen?
  • Småspiser du store deler av døgnet?
  • Har du mange regler knyttet til ja- og nei- mat?
  • Skaper disse reglene kaos i hodet?
  • Kjenner du på en tomhet, tristhet eller skam etter du har overspist?
  • Gjør reglene knyttet til mat deg trist og sliten?
  • Ønsker du deg et avslappet og naturlig forhold til mat?
  • Ønsker du deg et avslappet og naturlig forhold til kropp og utseende?



Kurset passer ikke for deg med et restriktivt spisemønster.



→ Hva er egentlig mindful eating?

→ Om overspisingslidelse 

→ Mindful Eating – mine erfaringer

→ Evaluering av kurset «Bli venn med maten»



Informasjon om kommende kurs finner du i vår aktivitetskalender. Ta gjerne kontakt med ditt lokale senter om du ikke finner aktive kurs. 



NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.