Spørsmål & svar

Hva kan jeg gjøre får å å få et bedre forhold t mat igjen?
Dato: 5.september 2023

Jente/kvinne, 

39 år

Hei..æ har hatt bulimi 2 ganger før har enda perioder dær æ spiser mye kaster opp eller nesten ikke spiser..hva kan æ gjøre får å å få et bedre forhold t mat igjen?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt med oss.

 

Så fint at du søker råd for hvordan få et bedre forhold til mat. Det høres ikke godt ut å ha det slik. Du skriver at du har hatt bulimi to ganger, og jeg undrer meg over om du fikk hjelp de gangene? Jeg vil vertfall spre håp om at det er mulig å bli helt frisk. Og avkrefte myten om en gang spiseforstyrret, alltid spiseforstyrret. Det finnes mange gode ekspempler på at det er mulig å få et bra forhold til mat og kropp igjen, men de aller fleste trenger hjelp.

 

Du beskriver perioder hvor du spiser mye og kaster opp, og perioder hvor du nesten ikke spiser. Jeg kan tenke meg at det må være slitsomt å ha det slik over tid. For å få jobbet med sitt forhold til mat, så må man jobbe med flere ting. En viktig del av det å normalisere forholdet til mat blir å stoppe med den forstyrrede atferden, altså underspising, overspising og oppkast. Dette er ikke en enkel prosess, og krever gradvis eksponering. Videre vil det også være for mange nødvendig å prøve å forstå hvorfor man har gjort som man har gjort. Det vil være viktig å snakke med noen som kan mer om dette. Det kan være en behandler/psykolog, legen din eller en rådgiver i ROS. Når det er sagt, så er det viktig at du kjenner til at ROS ikke er behandling, men et lavterskeltilbud som tilbyr rådgivning og støtte. For mange kan ROS være nok hjelp, mens for andre blir det nødvendig med mer profesjonell hjelp. Uansett så tenker jeg det er viktig å at du ikke skal stå helt alene om dette. Mange som har en spiseforstyrrelse/-problematikk kan kjenne på mye skam rundt atferden sin, og denne skammen kan ofte holde en tilbake fra å søke hjelp. Jeg vet ikke om du kjenner igjen dette, men jeg håper at dette svaret kan uansett senke terskelen litt for å søke hjelp/snakke med noen. Det er ingen som har valgt å ha en spiseforstyrrelse, det er for de fleste blitt en strategi for å håndtere livet. Og det er så viktig å få hjelp til å finne andre strategier, og måter å håndtere de vanskelige tankene og følelsene på.

 

Jeg vet ikke om dette var helt svar på det du lurte på. Jeg legger ved tidligere svar som sier litt mer om hvordan jobbe med sitt forhold til mat. Og vil igjen oppfordre deg til å finne noen du kan snakke med mens du jobber med ditt forhold til maten.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.