Spørsmål & svar

Hvorfor må mat være så vanskelig? Når man styres av "alt eller ingenting"
Dato: 25.april 2023

Jente/kvinne, 

38 år

Jeg er veldig enten eller, det vil si at enten så blir jeg supersunn og trenger ekstrem mye. Da spiser jeg nok mat, men alt skal være kjempesunt. Det blir på en måte ortoreksi. I hvertfall det var det legen min kalte det. Når jeg prøver å skeie ut, da kan jeg plutselig gå på en skikkelig smell. Da blir jeg helt gal!! Spiser masse godteri og usunnheter. Jeg har aldri klart å få den balansen utsatt hvor mange jeg prøvd. Er så lei av å ha et slik forhold til mat. Har prøvd mange ganger på egenhånd, men det går skeis til slutt. Enten ved at jeg blir supersunn og skader meg på treningen fordi jeg trener for mye, og da resulterer i at jeg ikke kan trene på lenge. Som igjen resultater at jeg trøstespiser og overspiser. Jeg er normalvektig, og vanligvis godt trent pga mine sunne perioder. Men kan gå opp noe pga mine dårlig episoder. Hvorfor må mat være så vanskelig? Er det hjelp å få? Jeg ønsker bare være sunn, og trent uten de dårlig skeie ut periodene. Kanskje jeg er sukkeravhengig og burde avstå fra alt usunt? For jeg kan gå leeenge uten å ha cheatdays. Det er aldri noe jeg savner når jeg er sunn. Det er hvis jeg er på ferie/eller skader meg, at jeg da over tid får muligheten til å kose meg, det gjør noe med tankene mine. Jeg vet ikke hvor lenge jeg orker ha det sånn. Er bare veldig sliten og jeg er snart 40. Skammer meg for at jeg har en så komplisert forhold til mat.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt og deler din erfaring med oss. Du beskriver et forhold til mat, preget av mye "alt eller ingenting" tankegang. Det høres ut som du har prøvd lenge på egenhånd å finne en balanse, men stadig havnet tilbake i de samme mønstrene. Det er forståelig at man da kan bli veldig lei til slutt, og miste håpet om at det er mulig å få et bedre forhold til mat og trening. Du spør hvorfor mat må være så vanskelig, og om det er hjelp å få. Vi i ROS er opptatt av å formidle at det er mulig å få et godt forhold til mat, og at det finnes god hjelp å få. Håper svaret kan gi deg et håp om at det også er mulig for deg.

 

Hvorfor blir mat så vanskelig?

En spiseforstyrrelse eller spiseproblematikk kommer ofte til uttrykk på mange ulike måter. Men om man ser litt forbi selve uttrykket, ser vi en del fellestrekk hos de fleste. Det handler sjeldent kun om maten, og er ofte et uttrykk for noe mer. Forenklet kan vi si at maten kan ha blitt en mestringsstrategi. For mange kan det bli en måte å håndtere følelser på. Dersom man opplever at livet kan være uforutsigbart og oppleves utrygt på enkelte områder, får man ofte et behov for kontroll. Og ettersom mat er noe mer konkret som man kan ta styringen over, finner noen mestring i å ha kontroll på maten. Og denne kontrollen kan være dempende for å kjenne på blant annet usikkerhet enten på seg selv eller i livet generelt. Derfor kan det være en grunn til at man stadig kommer tilbake til denne kontrollen for å føle seg bedre. Det som gjerne gjør dette problematisk, er om kontrollen medfører både regler og rigiditet, som begrenser livsutfoldelse. Da kjenner ofte mange på at forholdet til mat har blitt vanskelig. Det gir noe, men det tar også noe.

 

Andre beskriver at eksempelvis overspising kan regulere følelser som kan være vanskelig å forholde seg til. Mange finner ofte trøst i maten, og opplever at det kan lindre litt, der og da. I etterkant sitter man ofte igjen med en følelse av skyld og skam, og kanskje man i tillegg har brutt en del regler man har tilegnet seg, både av mengde og type mat. Dette er igjen med på å forsterke de vanskelige følelsene, som igjen kan trigge behov for å bruke maten for å dempe ubehaget.

 

Det er ikke så lett å legge merke til dette, da det ofte skjer automatisk, og har blitt en del av noen vanskelige mønstre. Derfor er det ofte veldig hensiktsmessig å utforske egne mønstre og hvilken funksjon maten har fått i eget liv. Det kan være vanskelig å finne ut av på egen hånd, og de fleste har behov for hjelp av noen som kan mer om dette. Når man har mer klarhet i egne mønstre, blir det lettere å bryte ut av dem og finne nye mestringsstrategier for å erstatte den funksjonen maten har hatt.

 

Du nevnte at du har snakket med legen din om dette, og at det ble nevnt ortoreksi. Har du fått noe mer oppfølging og hjelp av legen din? Ettersom du spør om det er hjelp å få, vil jeg også si litt om hva vi i ROS kan bidra med i slike tilfeller. Vi ønsker at alle som selv opplever at forholdet til mat går utover hvordan de har det, skal få mulighet til å få hjelp. Vi tilbyr gratis rådgivningssamtaler uten henvisning eller krav om diagnose. Vi tilbyr ikke behandling, men samtalene våre fungerer mer som hjelp til selvhjelp. Mer om hva vårt samtaletilbud går ut på og hvordan man kan ta kontakt, kan du lese mer om her.

 

Om du ønsker å prate med noen i ROS, kan du ta kontakt på telefon eller chat.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.