Spørsmål & svar

Hvorfor kan ikke mat bare være mat?
Dato: 30.januar 2023

Jente/kvinne, 

47 år

Hei, Jeg hadde spiseforstyrrelse som ung, hvor jeg først sultet meg, og gikk mye ned i vekt. Jeg fikk hjelp til å øke vekten til normalvekt. Men da gikk det over i mye overspising og oppkast. Da jeg ble gravid med mitt første barn, sluttet jeg heldigvis med oppkast, og har siden det ikke holdt på med det. Etter min siste graviditet gikk jeg mye opp i vekt, og har siden vært overvektig. Jeg har konstant prøvd å slanke meg, men klarer det ikke. Synes mat rett og slett er skikkelig vanskelig. Har perioder hvor jeg strammer skikkelig inn, og lengre perioder hvor jeg føler at jeg bare faller helt av. I de periodene er det også en del overspising. Åhr. Jeg skammer meg så fælt over de periodene. Og jeg skjuler det så klart. Verken mannen min eller venninner vet at jeg har det slik. Jeg føler meg så svak – hvorfor kan ikke mat bare være mat? Kan dere gi meg noen tips til hvordan jeg får mer orden på dette? Jeg er en voksen kvinne og føler at jeg burde ha styr på noe så enkelt som mat..

ROS svarer

Hei,

Takk for at du tar kontakt med oss, og takk for at du deler så beskrivende og åpent. Du forteller om et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt over flere år, og at dette har komt til uttrykk på ulike måter. Du uttrykker et ønske om at dette skal være annerledes for deg. Det å anerkjenne at dette er vanskelig for deg er et viktig steg i å starte en slik prosess.

 

Det høres for meg ut som at du har forsøkt å håndtere dette på egenhånd i mange år, og at det har vært mye fokus på vekt oppigjennom. For mange kan et for stort fokus på vekt og mat være med å opprettholde et anstrengt forhold til det.  Det er fullt mulig å få et bedre forhold til mat, selv om det har vært vanskelig i mange år. Men for de fleste er det nødvendig å oppsøke hjelp. Jeg forstår at det kan være vanskelig å dele dette med de nærmeste, men det kan også være fint å starte med noen man er trygg på. Videre kan det være nødvendig å snakke med legen om hvilken hjelp som kan være aktuell. ROS tilbyr også gratis individuelle samtaler som kan være til hjelp i en slik situasjon.

 

En spiseforstyrrelse/-problematikk handler sjeldent kun om maten, men kan være et uttrykk for noe mer. For mange er det en måte å håndtere vanskelige følelser på. Så en viktig del av det å jobbe mot at mat skal kunne ta mindre plass, er å forstå sine egne mønstre. Hvilken funksjon har maten? Dette kan være vanskelig å bli kjent med helt på egenhånd, og kan være lettere sammen med noen som kan litt om det.

 

Videre legger jeg ved noen punkter over ting som for mange er viktig og nyttig å jobbe med:

  • Måltidsmønster. Det er lurt å tilstrebe regelmessige måltider, f.eks. 4 hovedmåltider og evt. 1-2 mellommåltider. Fokus på å spise seg mett er også viktig.
  • "Slanketanker". Slike tanker kan også være lurt å jobbe med. Mange opplever at slike slanketanker er med på å opprettholde overspisingen.
  • "Nei-mat". Mange har lister over nei- og ja- mat. Dette kan komplisere forholdet til mat. Da vil det være aktuelt å jobbe med aksept for alle typer matvarer, og at ingen mat er farlig.
  • Skamfølelse rundt mat. Mange er gjerne godt kjent med «burde», «skulle», «om bare», «jeg må» «…ta meg sammen». Jeg vil oppfordre deg til å legge merke til om du har noe av dette, eller lignende. Legg merke til hva det gjør med deg. For de fleste har det ingen god effekt, tvert i mot, det bygger opp enda mer skam, og forsterker en vond sirkel med behov for å regulere følelser med mat. Bytt det heller ut med «jeg ønsker», «jeg velger», «jeg kan», «jeg gjør mitt beste», «dette er ikke så enkelt for meg..».

 

Jeg håper svaret her kan hjelpe deg et stykke på veien videre mot at ditt forhold til mat kan bli enklere.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.