Spørsmål & svar

Kan jeg ha en spiseforstyrrele?
Dato: 5.desember 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Hei. Jeg er en Jente på 16 år som har et veldig vrengt syn på mat og kropp. Har gått ned 5 kg siste måneden. Veier 55 og er 175,har ikke spist mer en cirka 800 kalorier dagen. Jeg sørger også for at jeg trener til jeg har forbrent minst 600 kalorier hver eneste dag. Spiser ofte egen mat mens resten av familien spiser noe annet. Livredd for hvor mye smør eller olje som blir brukt til matlagingen. har vært på ferie i 3 dager og har spist 1800 kalorier hver dag. Har og bare fått trent en sjelden gang. Jeg lurer på om jeg har en spiseforstyrrelse. Siden jeg er så sykt redd for å gå opp i vekt, men de siste dagene har jg bare spist alt mulig. Hater meg selv for det, og lurer på om anorektikere også har sånne «binge» days? Nå synes både ribbein og hoftebeina mine, men føler meg fortsatt så tykk. Noen dager har jeg hatt så ille tanker og høye stemmer at jeg har vurdert og fortelle mamma det, men vet innerst inne at jeg sliter veldig, og vil ikke ha hjelp, om hjelp betyr at eg går opp i vekt.

ROS svarer

Hei

Takk for at du tar kontakt med oss. Det er leit å høre at du strever med tanker rundt mat og trening, det høres ut som om det opptar mye av dine tanker. Du beskriver selv at du har et vrengt syn på mat og kropp, og du lurer på om du kan ha en spiseforstyrrelse.

Definisjonen på en spiseforstyrrelse er når tanker rundt mat, kropp og vekt tar over store deler av hverdagen, og kontrollerer livet på en negativ måte. Veien fra et problematisk forhold til mat og over i en spiseforstyrrelse har ofte en glidende og diffus overgang, og det er ikke alltid like lett å definere når man kan kalle det en spiseforstyrrelse.

Du har siste dagene spist «alt mulig», og lurer på om anorektikere også har «binge days». Det korte svaret på det er ja, det kan forekomme. Da brukes gjerne betegnelsen A-typisk anoreksi

Felles for alle spiseforstyrrelser er bruken av mat og/eller trening for å mestre følelsesmessige utfordringer. Det er imidlertid ulike måter en spiseforstyrrelse kan komme til uttrykk på. Det er vanlig å veksle litt mellom hvilke symptomer som er mest fremtredende. Det å veksle mellom å spise svært lite, for så å overspise er dermed vanlig for noen.

Det er ofte slik at jo strengere restriksjoner man har når det kommer til hva som er lov å spise, jo mer øker faren for å få lyst på «den forbudte» maten, og det kan ende i en overspisingsepisode.

 

ROS driver ikke med behandling, og kan heller ikke gi noen en spiseforstyrrelses diagnose, men du kan lese litt om vanlige tegn for spiseforstyrrelse her:  Om-spiseforstyrrelser om du ønsker det

 

Du sier at du innerst inne vet at du sliter veldig, men du ønsker ikke hjelp, hvis det innebærer å gå opp i vekt. Dette er vanlige tanker å ha, man har på en måte to stemmer i hodet samtidig;

·        Den fornuftige stemmen- Den skjønner at ting ikke er greit, og at det hadde vært lurt å si det til noen/søke hjelp for å komme seg ut av situasjonen, for å oppnå et normalt og godt forhold til mat og kropp.

 

·        Den andre stemmen - Som vil beholde alle restriksjoner og regler, og som er urolig for å miste kontrollen og gå opp i vekt. Denne stemmen vil ha det slik som det er, endring er ikke ønsket.

 

Du har gått ned 5 kg på kort tid, og beskriver et lavt kaloriinntak daglig, samtidig som du trener mye. Du får dermed i deg for lite energi, dette vil kunne påvirke deg uheldig på flere måter.

Du virker også bekymret over at du i noen dager lå over ditt ønskede inntak av kalorier. Her i ROS anbefaler vi aldri å telle kalorier. Det gir ikke noe godt forhold til mat og måltider, og det er helt normalt at det varierer litt hvor mye vi spiser fra dag til dag.

 

Her er link til et tidligere svar som forklarer litt rundt dette: Hva skjer når vi overspiser

Håper dette kan berolige deg litt i forhold til det å innimellom føle på at du har spist for mye.

 

Ut ifra det du beskriver, så høres det fornuftig ut å fortelle mamma hvordan du har det. Det kan hende at det er vanskelig for deg å åpne opp om dette, og at du trenger litt tid på å venne deg til tanken om å dele.

Jeg vil rose deg for å ha tatt kontakt med oss, det kan være det første skrittet.

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, kan du ta kontakt med oss på chat eller telefon, så kan vi bedre hjelpe deg videre med hva som kan være lurt å gjøre i ditt tilfelle. 

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.