Spørsmål & svar

Dato: 19.april 2024

Jente/kvinne, 

17 år

Hei! Jeg er ei jente som har nå prøvd å unngå søtsaker og godteri i litt under et år. Prøver å si nei takk til det meste av søtsaker jeg blir tilbudt. Men når jeg først begynner å spise det, tenker jeg at det ikke betyr noe og ender opp med å overspise. Jeg tenker mye på å være sunn og spise sunne alternativer. Jeg tenker også generelt mye på mat, og vil gjerne ha kontroll over hvordan middagene hjemme blir laget for eksempel slik at det ikke blir for mye smør og fett. Jeg overspiser også ofte på kvelden selv om jeg selv føler jeg har spist normale måltider på dagen. Overspiser ofte helt vanlig mat, som brødskive med pålegg eller havregryn, men får dårlig samvittighet etterpå og føler meg tjukk. Kan dette være en form for spiseforstyrrelse eller er det bare et anstrengt forhold til mat? Tror jeg er ganske normalvektig, selv om jeg føler meg oppblåst og tjukk, spesielt etter overspising på kvelden. Takk for svar!

ROS svarer

Hei,
Takk for at du tar kontakt med oss. Det du beskriver høres vanskelig ut for deg. Så bra at du søker råd her, når du har det slik.

Du nevner at du tenker mye på mat, og at det er viktig for deg å ha kontroll over matlaging hjemme. Det høres slitsomt ut for deg å ha det slik, og jeg får inntrykk av at tanker om mat og kropp tar mye plass i livet ditt.

Så leit å høre at du kjenner ofte på dårlig samvittighet etter at du har spist, det høres veldig ubehagelig ut for deg. Jeg lurer på om du har snakket med noen om hvordan du har det? Det høres ut for meg at det er viktig å få hjelp med dette, og ikke stå i den vanskelige situasjonen aleine.

Jeg lurer litt på hvorfor du har prøvd å unngå søtsaker og godteri, og om dette kanskje har en negativ effekt på forholdet til mat? For noen kan det å eliminere godteri helt, skape mye stress og press. Noen kan ha veldig strenge regler for seg selv, da vil man fort kunne føle seg mislykket, eller føle at man ha mistet kontrollen med en gang man ikke følger reglene. Så det å tillatte seg godteri kan for noen bidra til bedre forhold til mat. Jeg ønsker å dele et tidligere svar, som gi råd om hvordan man kan jobbe med det: Får dårlig samvittighet om jeg koser meg med godis midt i uka, hva kan jeg gjøre?

Jeg vet ikke om det er slik for deg, men for noen kan restriktiv spising og det å følge strenge regler, gi en følelse av kontroll og det å slippe på den kontrollen kan oppleves som veldig overveldende eller skummelt.
Noen ganger handler det ikke om at man objektiv sett har spist mye, men om den kontrollen som blir borte.

Du sier at du prøver å unngå godteri og andre matvarer som for eksempel smør, og jeg lurer på om du i tillegg har andre strenge regler i forhold til spising, som gjør at kroppen din trenger mer næring på kvelden? For de fleste som sliter med et anstrengt forhold til mat, er det veldig viktig å prøve å etablere gode rutiner og trygge rammer: regelmessige måltider og det å spise nok mat, ikke hoppe over måltidene. Det å kjenne på sult kan for noen være veldig ubehagelig og videre trigge overspising på kvelden. 

Du lurer på om dette kan være en form for spiseforstyrrelse eller er det bare et anstrengt forhold til mat. Det er vanskelig for meg å gi et konkret svar, for det er bare legen som kan stille en diagnose. Men jeg kan si, at det du beskriver høres veldig slitsomt ut for deg, og at det høres ut som at dette går utover livet ditt på en negativ måte. Dette er alvorlig nok for å trenge å oppsøke hjelp, uavhengig av diagnose eller ikke. De fleste som sliter med anstrengt forhold til mat eller spiseforstyrrelse trenger hjelp for å endre et slikt fastløst mønster.

Her ønsker jeg å vise til en tekst hvor vi har samlet en del råd om hvordan en kan fortelle om dette til noen: den vanskelige samtalen.

Når man har klart å fortelle noen om dette, vil de fleste synes det er lettere å oppsøke videre hjelp.

Dersom du har flere spørsmål, eller ønsker å prate mer om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS på vår anonyme chat. Der kan man spørre om alt man lurer på, og kan for mange være en lettere måte å snakke om dette på. 

Jeg håper at dette svare kan være til hjelp for deg.

Mvh, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

8. mai 2024
Webinar
Webinar: Overspising
21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.