Jente/kvinne,
Synst det er greit å kose seg med godis 1, max 2 dager i uken. Jobber ofte helg. Får dårlig samvittighet om jeg koser meg med godis midt i uka, istedenfor i helga når jeg jobber. Hva kan jeg gjøre for å unngå den dårlige samvittigheten? Vet at det er fornuftig å spise sunt og være aktiv osv, men å kose seg i passe mengder 1-2 dager i uka, forebygger skikkelig overspising, utifra min erfaring.
ROS svarer
Hei, så fint at du søker råd her. Du tar opp noe som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i.
Det kan være slitsomt med slik dårlig samvittighet, og ikke minst når målet faktisk er å kose seg. Først vil jeg råde deg til å utforske hva som kanskje ligger bak den dårlige samvittigheten. Mange som tar kontakt med ROS kan kjenne på mye skam og skyldfølelse når det kommer til mat, hvor dette i bunn kan handle om et vanskelig forhold til mat. Du nevner at du har gjort deg noen erfaringer som forebygger overspising. Så fint :) Det å jobbe med forholdet til mat vil også være forebyggende for overspising. Noen kan ha veldig strenge regler for seg selv, da vil man fort kunne føle seg mislykket.
Et viktig utgangspunkt for å forebygge overspising og bedre forholdet til mat er å innføre regelmessige måltider, og spise seg mett til måltider av den maten man er komfortabel med. Videre kan det være nyttig å jobbe med aksept for mat som er vanskelig. Vi i ROS er opptatt av å fremme at ingen mat er farlig. Mange som har på en eller annen måte en utfordring med mat, kan ofte ha unngått bestemte typer mat i lang tid. Videre kan unngåelse av bestemte matvarer også være forbundet med eventuell overspising.
En måte å jobbe med aksept og ufarliggjøre matvarer kan være å introdusere disse matvarene inn i kostholdet. Dette gjør du ved å legge den inn i planlagte måltider. F.eks. dersom godteri kjennes utfordrende, kan du gjerne for en periode legge inn godteri som en avslutning på et måltid daglig. Denne eksponeringen gjør du helt til du kjenner at det går lettere. Dette er bare et eksempel på hvordan jobbe med dette. Dersom dette blir utfordrende på egenhånd kan det være lurt å oppsøke mer hjelp. I ROS kan du få samtaler over telefon, chat eller individuelle samtaler med en rådgiver som kan hjelpe deg til å finne ut mer.
Håper svaret kan være nyttig for deg.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Ordinære åpningstider:
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.