Spørsmål & svar

I kritiske/stressa situasjoner begynner jeg å overspise for å så kaste det opp. Har dere noen gode tips/triks på å bli kvitt helt den dårlige vanen/mønsteret?
Dato: 18.januar 2024

Jente/kvinne, 

21 år

Hei. Jeg har lei vane at i kritiske/stressa situasjoner begynner jeg å overspise for å så kaste det opp. Er ikke ofte. Og klarte å stå imot av og til. Men har dere noen gode tips/triks på å bli kvitt helt den dårlige vanen/mønsteret?

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt med oss for å søke råd om dette. Det du beskriver høres vanskelig og veldig slitsomt ut for deg.
Det er godt å høre at du ønsker å få hjelp med å endre dette mønsteret knyttet til spising. Du skriver at det ikke skjer så ofte og at du klarer å stå imot noen ganger, da trangen for å kaste opp oppstår. De fleste som får hjelp tidlig, kan få det det bedre ganske fort. Men det er ofte nødvendig å få støtte og god hjelp underveis. 


Du skriver at trangen for å overspise og kaste opp oppstår de gangene du du står i en vanskelig eller stressende situasjon. Jeg tenkte å skrive litt her om dette mønsteret, for det er mange som kjenner seg igjen i det du beskriver.

For mange kan det å utvikle et vanskelig forhold til mat, henge sammen med en krevende livssituasjon ellers. Det kan være alt fra store endringer i livet, utfordrende relasjoner, travel hverdag eller belastende livssituasjon, til tankemønsteret og det å stille veldig høye krav til seg selv generelt. Mange som opplever store endringer, uforutsigbarhet i hverdagen eller utrygghet, får ofte et behov for å ta kontroll på andre områder i livet, og for noen kan dette behovet for kontroll, gå utover forholdet til mat og kropp.

Jeg vet ikke om det er slik for deg, men mange som sliter med det du beskriver, sier at overspisingsepisodene og oppkast hjelper dem å roe ned, distrahere seg når de kjenner på ubehagelige følelser, for det er vondt og tungt å stå i den følelsen.

Men samtidig skaper denne metoden enda mer uro, skam og dårlig samvittighet i etterkant. Det er vondt og tungt å ha det slik, og det er veldig viktig å snakke med noen om hvordan du har det, for å få hjelp med dette, og prøve å finne andre mestringsstrategier og verktøy i møte med stressende situasjoner. For mange er det nødvendig å se nærmere på livssituasjonen og vurdere om det er noe som opprettholder spiseproblemet, som må endres først.

For veldig mange det å bli bevisst sin egen situasjon, at det er en sammenheng mellom noe utfordrende og spiseproblemet, er ofte en viktig start for å komme seg ut av det.
Det å få innsikt og forståelse for egne tanke- og følelsesmønstre kan hjelpe oss å handle annerledes og innse at vi trenger mer hjelp og støtte.


Jeg tenker at det er veldig positivt at du ser den sammenhengen, men får inntrykk av at du ønsker å finne en løsning aleine? Det kan være tungt og ensomt å kjenne på det, og jeg vil oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det, og at du har behov for hjelp.

  • Om du ikke allerede har fortalt om dette til noen, ønsker jeg å dele en tekst med deg som gir mange fine råd til hvordan ta en slik samtale med sine nærmeste. Den vanskelige samtalen.
  • Jeg ønsker å dele et tidligere svar som handler om lignende problemstilling: Spiser mye og kaster opp.
  • Du spør om vi har noen tips og triks når det gjelder dette, og jeg ønsker å dele en lenk til et svar til, hvor vi deler noen råd om hva en kan gjøre for å håndtere vanskelige tanker, noe som kan kanskje hjelper deg å unngå overspising og oppkast, når du står i en vanskelig eller stressende situasjon: Tips til hvordan man kan avlede tankene.

 

Det kan være mye å ta innover seg. Dersom du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om dette, kan du skrive med oss på vår anonyme chat.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.