Spørsmål & svar

Har ikke hatt menstruasjon på lenge, men det er vanskelig å spise, da jeg får vondt i magen når jeg spiser. Er så vanskelig å innrømme hvor mye man sliter. Hva kan jeg gjøre?
Dato: 8.august 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Hei. Jeg har har ikke menstruasjon, og har jeg ikke hatt det på veldig lenge (flere år). Jeg ser alvorligheten av det, men det er vanskelig å gjøre noe med, da jeg veldig lett får vondt i magen når jeg spiser, blir forstoppet, får luft og til tider mister apetitten på grunn av at jeg har så knip i magen. For tiden er jeg også i militæret. Det er en del stress og krav som stilles, og det krever mye både fysisk og psykisk av meg. Det å ha en fungerende kropp er avgjørende. Trening, fysisk aktivitet, utseende og mat er ofte veldig altoppslukende. Det har det vært lenge og jeg vil egentlig ha hjelp, men det er så utrolig vanskelig å innrømme hvor mye man sliter. Har dere noen tips og råd om hvordan jeg kan komme meg på bedringens vei?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss, og kan sette ord på hvordan du har det. Jeg forstår godt at dette ikke er så lett for deg. Man kan ofte føle seg litt dradd mellom å ville ha hjelp, men samtidig kjenne på en stor frykt for hva andre vil si og hvilke følger det kan få. Likevel er det nok viktig å få hjelp med dette, for at du selv skal ha det bra og fungere bedre i den hverdagen du beskriver i militæret. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å innrømme at man sliter, og håper at dette svaret kan bidra til å få bort noe av den skammen du kan kjenne på, i tillegg til hva man kan gjøre for å få det bedre.

 

Det kan være svært vanskelig å fortelle andre at man sliter med noe. Mange forstår kanskje ikke selv hvorfor det har blitt slik, og kan av den grunn føle at andre heller ikke vil forstå. For noen, kan det å forstå litt mer om hva som kan være årsak til at mat, vekt og kropp ble en mestringsstrategi, være til stor hjelp for å forstå seg selv litt bedre. Selv om det ofte kommer til uttrykk på mange ulike måter, er det likevel mange likhetstrekk i hva man selv opplever at man får ut av en spiseforstyrrelse.

 

Her ønsker jeg å vise til en videosnutt som sier litt om hvordan det kan starte for noen, og hvilken funksjon det kan ha, og dermed hvorfor det ikke er så lett å komme seg ut av det på egenhånd: Kom nærmere

 

Det er nemlig det man får ut av spiseforstyrrelsen, som kan gjøre det svært vanskelig å gi slipp på den. Mange beskriver at det gir noe, men det tar også noe. Det gir ofte en følelse av kontroll, mestring og kanskje også en trygghet eller ro, dersom man kjenner at livet ellers krever mye av en. Likevel tar den også mye av livsgleden, spontaniteten og friheten i hverdagen.

Selv om man gjerne vil beholde noe av det, er det likevel viktig å jobbe seg ut av hele spiseforstyrrelsen for å få det bedre. Det er fullt mulig å få et godt forhold til mat, kropp og vekt, men det vil for de aller fleste være hjelp og støtte for å klare dette.

 

Du forteller også om trøbbel med magen, etter at du har spist. Jeg vil oppmuntre deg til å undersøkt dette nærmere hos legen din, da det kan være andre årsaker til det de plagene du har i magen også. Det å fortelle legen din om alt du har beskrevet her, vil også kunne bidra til at du kan få en mer helhetlig vurdering av situasjonen din, og dermed riktig behandling.

 

De fleste har behov for støtte og hjelp til å klare å ta en slik prat med legen sin. Ettersom du uttrykker at det kan være vanskelig å fortelle dine nærmeste om dette, ønsker jeg å dele en tekst med deg som mange gode råd til hvordan forberede seg til å ta en slik samtale for at det skal oppleves litt lettere å gjøre det. Den vanskelige samtalen.

Vi i ROS tilbyr også gratis rådgiviningssamtaler på alle våre sentre, og digitalt for de som ikke bor i nærheten av våre sentre. Det er ikke behandling, men fungerer mer som hjelp til selvhjelp. Mer om hva dette tilbudet går ut på, kan du lese mer om her.

Om du merker at steget for å fortelle dette til noen fortsatt er ganske stort, er du hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. De kan være fint å øve seg litt på å skrive om det, om man aldri har snakket om dette før. Der vil man også kunne spørre om det man måtte lure på rundt dette.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe
6. mai 2024
Trondheim
Gratis kurs: Yoga, meditasjon & avspenning

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.