Spørsmål & svar

Usikkerhet og ambivalente følelser til egen kropp, kan det være en spiseforstyrrelse?
Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

33 år

Med en 25-30 år lang historie som resulterer i usikkerhet og ambivalente følelser til egen kropp, mistenker jeg nå at jeg har bikket over til en spiseforstyrrelse. Jeg ‘glemmer’ å spise eller når jeg spiser så blir jeg fysisk dårlig og jeg kaster opp. Jeg har ikke ønsker eller behov, jeg tar ingen medisiner eller setter fingrene i halsen. Det skjer bare. Jeg kan ikke fordra å kaste opp. Og det gjør så vondt! Jeg ser spedalsk ut etter på. Jeg tok motet til meg og ringte fastlegen for å få hjelp, men møtte en turnus kandidat som sa det så pent at sånn jeg fremstår vil jeg ikke få hjelp, fordi jeg ikke er syk nok. Jeg er normalvektig.

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt her.

 

Det du skriver høres ikke lett ut for deg å ha gått igjennom. Du skriver at du har en lang historie med usikkerhet og ambivalente følelser til egen kropp. Det er kjempefint å høre at du har tatt kontakt med fastlegen din, men utrolig synd å høre at du ble møtt på den måten. Dette tror jeg dessverre mange kan kjenne seg igjen i, og for mange så handler det om å forsøke på nytt igjen. Selv om jeg kan forstå at det kan være ubehagelig.

 

Du skriver at du ‘glemmer’ å spise eller kaster opp etter måltid. Er dette noe som har pågått lenge? I så fall er det noe spesielt som har skjedd som gjør at du har det sånn? Hva slags tanker har du omkring mat og kropp? For noen så kan ubehagelige følelser komme opp av negative tanker knyttet til mat, kropp og vekt, som igjen kan gjøre at en kjenner på et fysisk ubehag. Kanskje det er mulig å forsøke å observere hvilke tanker som dukker opp i forbindelse med måltider, og er det i så fall mulig å øve seg på å forholde seg litt annerledes til disse tankene? Når det kommer til dette at du ‘glemmer’ å spise, er det bevisst? For noen som har det slik så kan det være til hjelp å forsøke å innarbeide seg en god måltidsrytme. Øve seg på at all mat er sunn mat i varierte mengder, samt å spise regelmessige og nok mat gjennom hele dagen.

 

Vil igjen si at du er utrolig tøff som har forsøkt å snakke med legen din angående dette. Selv om du har hatt en slik opplevelse så vil jeg likevel fortelle deg at slik du beskriver at du har det høres ikke godt ut for deg, og det er mulig å få hjelp slik at en kan få det bedre. For mange så handler det om å ta kontakt med fastlegen en gang til, eventuelt få snakket med en annen lege. Her vil jeg vise til et annet svar som tar opp noen av disse tingene, det kan du finne her. En spiseforstyrrelse handler ikke om vekten og det vil være viktig å få frem hvordan du har det og hvordan dette påvirker hverdagen din. For noen kan det å ta kontakt med oss her i ROS for individuelle samtaler også være en god start, eventuelt snakke med oss på vår anonyme chattetjeneste eller ringe til rådgivningstelefonen.

 

Håper noe av dette kan være til nytte for deg.

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.