Spørsmål & svar

Hvordan bli tatt på alvor når man ikke er undervektig?
Dato: 27.februar 2023

Jente/kvinne, 

27 år

Hvordan bli tatt på alvor når man ikke er undervektig?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Det er dessverre slik at enkelte opplever at de ikke får en henvisning fra legen, eller at henvisningen blir avslått. Og da kan man bli sittende igjen med en opplevelse av å ikke bli tatt på alvor.

 

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, som kan komme til uttrykk ved en undervekt. Men de fleste har faktisk en normalvekt eller overvekt. Det handler i bunn og grunn om hvor stor plass dette tar i tankene og følelsene, og hvordan dette går utover hverdagen og hvordan man har det. Det kan begrense livet i stor grad, selv om det ikke er synlig ved eksempelvis en undervekt.

 

Så hva kan man gjøre dersom man ikke får en henvisning?

Dersom man blir møtt med at det ikke er alvorlig nok for å få henvisning til behandling, har man alltid rett på å få en annen leges vurdering. Dette er det mange som ikke vet om, og dermed ikke benytter seg av.

 

Hva gjør man, dersom man får avslag på henvisningen?

Dersom man får avslag på henvisningen, er det viktig å be om en ny henvisning hvor dere får i enda større grad frem hvor utfordrende dette er. Halvparten av de som sender ny henvisning, får behandlingstilbud. Dette kan tyde på at første henvisning ikke har fått frem alvorlighetsgraden av situasjonen.

 

Her ønsker jeg å vise til to episoder fra podcasten vår «Uforstyrra» som tar opp tema:

Er jeg syk nok?

Legen sier jeg ikke er syk nok

 

Håper noe av dette kan være til hjelp, og at du vil få en opplevelse av å bli tatt på alvor.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.