Spørsmål & svar

Er det en spiseforsyrrelse om jeg ikke spiser så mye og noen ganger kaster opp? Er sliten og trøtt hele tiden
Dato: 19.juni 2023

Jente/kvinne, 

14 år
Er det spiseforstyrelser om jeg ikke spiser så mye og noen gang kaster opp? Men jeg er sliten og trøtt hele tiden, mister hår det er tynnet ut og jeg har ikke menses på rundt 100 dagers mellomrom men jeg er usikker på om alt til sammen telles som spiseforstyrrelse.

ROS svarer

Hei, Og takk for at du skriver til oss, og søker svar på hva dette kan være. Selv om alt du beskriver kan inngå i en spiseforstyrrelse, kan jeg ikke gi et klart svar på om dette er en spiseforstyrrelse, da vi ikke kan stille noen diagnoser. Likevel er det du beskriver svært god grunn til å gå til legen og finne mer ut av hva det kan være. Man skal alltid ta en legesjekk for å utelukke andre tilstander som også kan medføre lignende symptomer som du beskriver. Selv om jeg ikke kan gi et tydelig svar, håper jeg at svaret mitt kan gi deg mer klarhet i hva du kan gjøre for å finne mer svar. Det første jeg lurer på, er hvor mye plass tanker om mat, kropp og vekt tar ila en dag, og om dette går utover hvordan du har det? Du sier også at du spiser lite, og da lurer jeg på hva som er grunnen til det? Du sier også at du kaster opp noen ganger. Er dette noe du gjør selv, og har det noe med et ønske om å gå ned i vekt, eller en frykt for å gå opp i vekt? Her ønsker jeg å vise til et tidligere svar som kan være fin å lese, for å se om du kjenner deg igjen i andre ting som også kan være vanlig med en spiseforstyrrelse. Hvordan vet jeg om det er en spiseforstyrrelse?Dersom du kjenner deg igjen i noe av det som står her, anbefaler vi på det varmeste å få hjelp med dette så tidlig som mulig. Som nevnt tidligere, er fastlegen riktig person å gå til for mer hjelp med dette. Jeg får et inntrykk om at du ikke har snakket med noen om dette? Mange kan synes at det kan være veldig vanskelig å fortelle at man strever med forholdet til mat, kropp og vekt. Om du ikke allerede har gjort det, er det viktig å fortelle foreldre eller andre omsorgspersoner om slike utfordringer, slik at man kan få støtte og hjelp til å ta imot mer hjelp. Om du ønsker mer råd til hvordan ta en slik samtale, kan det være lurt å forberede seg godt på hva man ønsker å si. Her ønsker jeg å dele en tekst med deg som gir mange fine råd. Den vanskelige samtalen.  Om du ønsker å snakke mer med noen i ROS om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt på vår anonyme chat. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.