Spørsmål & svar

Spørsmål: 5.april 2023

Jente/kvinne, 

13 år
Hei jeg er en 13 år gammel jente nå veier jeg 66 kg syns det er kjempe mye. verken (ser) eller føler meg tykk og jeg spiser helt vanlig så jeg skjønner ikke. Har bare lyst til og gå ned i vekt men jeg klarer det ikke. Har prøv og trene, spise mindre og sånne ting men ingenting funker. Nå i det siste har jeg slitt med og få i meg mat og når jeg spiser så blir jeg kvalm. jeg får i meg mat men føler at jeg må presse det i meg selvom jeg ikke har spist mye fra før hva skal jeg gjøre. Jeg tør ikke og snakke med noen om det her men ja.

ROS svarer

Hei,   Og takk for at du skriver til oss, og deler disse tankene du har. Det er mange som kan synes at det er vanskelig å snakke om tanker rundt egen kropp og vekt, så det er du ikke alene om. Jeg synes det er veldig bra at du skriver om det her, og håper at svaret kan gjøre deg mer sikker på hva du kan gjøre.   Du beskriver et ønske om å gå ned i vekt, og at du har forsøkt å spise mindre og trene mer. Det virker som at det nå har blitt vanskelig å få i seg nok mat, da du kjenner deg kvalm og føler du må presse i deg mat. Det høres ut som at dette plager deg, og at du ønsker å snakke med noen, men at du ikke helt tør. Når vi går med vanskelige tanker og følelser alene, kan det vokse seg større. Om man tør å dele dette med noen man stoler på, får man også muligheten til å få hjelp med det. Det er ikke alltid så lett å vite hvorfor det har blitt slik, men ved å snakke med noen, kan man bedre finne ut hva man kan gjøre for at det som kjennes vanskelig, skal bli bedre.   Jeg ønsker også å dele en tekst med deg som også gir råd til hvordan ta en slik samtale med noen: Den vanskelige samtalen. Jo før man kan dele slike tanker, jo bedre er det. Det må ikke ha blitt et stort problem for at man skal kunne snakke om slike ting.   Vi møter mange på vår anonyme chat som gjerne forteller om vanskelige tanker om mat, kropp og vekt, som aldri før har fortalt det til noen. Det kan kjennes tryggere å skrive med noen om det, og det kan være en fin øving til det å tørre å snakke med noen om det. Vi har stor forståelse for at det kan være veldig vanskelig, og ønsker alltid å ta hensyn til det. Kanskje det kan være et trygt og fint sted å fortelle noen hvordan dette er for deg?   Håper du finner en god måte å snakke med noen om dette.   Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.