Spørsmål & svar

Jeg er bestemor til ei jente, som uttrykker at hun er for tykk. Har dere noen råd til oss?
Dato: 15.juni 2023

Jente/kvinne, 

67 år

Hei. Jeg er bestemor til ei jente som går ut av 7.klasse nå. Hun sier hun ikke vil ha på seg shorts, fordi hun synes hun er for tykk. Hun sier hun også ikke vil bade ute her hun bor, for hun vil ikke vise seg i badedrakt for de ungdommene hun kjenner her. Hun synes det er helt greit å bade der vi er på ferie. Har dere noe råd til oss?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Så fint å høre at ditt barnebarn har fortalt deg om dette. Det viser at hun har tillit til deg, og opplever at hun kan snakke med deg om hvordan hun har det. Det er veldig forståelig at man kan bli bekymret av å høre at hun har slike tanker om egen kropp og hvordan dette kan begrense hennes sosiale liv nå på sommeren. Så fint at du nå oppsøker mer hjelp til hvordan være der for henne, og håper at svaret mitt kan være til hjelp for dere i sommerferien deres.

 

Overganger i livet kan være utfordrende:

Det å gå fra barneskole til ungdomsskole, er for de fleste en stor overgang som byr på mange endringer. Man skal i tillegg finne sin plass i en ny klasse og man har rett og slett ikke helt oversikt over hvordan denne tiden vil bli. For mange kan denne usikkerheten være vanskelig å håndtere.

Og samtidig skjer det også mange endringer i kroppen, som kan være både fremmed og vanskelig å forholde seg til. De blir mer selvbevisst og behovet for å passe inn blir veldig stort. De sammenligner seg gjerne mer med andre nå enn tidligere. Og i overganger generelt, er man mer sårbar for å utvikle et vanskelig forhold til mat og kropp. Ved disse overgangene blir behovet for forutsigbarhet og kontroll for noen så stort, at det i enkelte situasjoner kan medføre at noen ønsker å ta kontroll på noe mer konkret. Og for noen kan da kropp og mat være et område en tyr til for å gjenvinne en form for kontroll.

Derfor kan det være fint å vite litt hvordan man kan møte noen som allerede uttrykker et vanskelig forhold til kroppen sin, slik at man blir tryggere i tilnærmingen og heller kan være som en støtte for henne slik at hun ikke går alene med disse tankene.

 

Vis at du ønsker å lytte til henne

Det å legge til rette for at deres barnebarn skal kunne sette ord på det hun føler og tenker mye på, kan bidra til å motvirker at slike tanker får større plass. Det å dele vanskelige tanker er i utgangspunktet utfordrende for de fleste. Dermed er det lurt å sette av god tid, vise at man er nysgjerrig og åpen for det som måtte komme. Og selv om man ønsker å fikse alt for våre kjære, så er det ofte ikke det som er behovet i en slik situasjon. Først og fremst er det godt å bare få satt ord på hvordan situasjonen oppleves for en selv, uten at noen skal forsøke å få problemet løst. Ved å være en god lytter, og anerkjenne den andres opplevelse, bidrar man ofte til at den andre føler seg sett og forstått. Når følelsene har blitt anerkjent, først da kan man høre om det er noe du kan gjøre for henne for at situasjonen skal bli lettere fremover.

 

Videre vil jeg oppmuntre til å være oppmerksom på endringer i hennes adferd, humør, tilbaketrekning eller matvaner. Stol på magefølelsen, og ta heller en prat for mye enn for lite. Her er noen fine holdepunkter for en slik samtale (nederst på siden): bekymringssamtalen

 

Rett fokus bort fra kropp og mat

Når man er opptatt av egen kropp, er man ofte ekstra sårbar for alle typer kommentarer rundt kropp. Her vil vi faktisk råde til å la vær å kommentere noe som helst på kropp. Både hennes, egen og andres kropper. Dette er fordi alt fokus kan virke negativt for den som allerede tenker mye på kropp. Det å snakke negativt om egen kropp, kan ha en uheldig effekt på de rundt, selv om det er kun en selv man snakker om. Det samme gjelder negativt snakk om mat, spesielt inndeling av sunn og usunn mat. Ingen mat er farlig, og bør heller ikke omtales som det. Dette for å motvirke dårlig samvittighet og vanskelige følelser rundt enkelte mattyper. Her ønsker jeg å vise til en videosnutt som konkretiserer dette på en god måte: Skift tema.
Og skulle nå dette skje, med andre i familien på ferie, så kan man alltid være rask og skifte tema.

 

Så hva kan man ha fokus på som kan virke positivt?

Man kan fort bli redd for å trø feil, og dermed bli handlingslammet. Derfor kan det være bedre å tenke gjennom hva man kan rette fokus på, og hva man ønsker mer av. Tenk gjennom hvordan legge til rette for gode måltidsituasjoner. Ha matglede og hygge i fokus, hvor mat og kropp ikke er samtaleemne. Her er det så mye annet man kan snakke om, som vil bidra til hygge og gode stunder.  Hva har deres barnebarn glede av, og hvordan kan dere skape gode minner og øyeblikk sammen? Har dere noen aktiviteter dere kan gjøre? Vis henne at ferien kan være et fristed hvor man kan være seg selv, hvor kroppens funksjon heller enn utseende blir satt i fokus.

 

Dette kan være fint å snakke med alle voksne som er involvert i hennes liv, slik at dere er mer samkjørt i deres tilnærming til henne. Om dere ønsker mer råd i tiden fremover, kan dere kontakte oss på telefon eller chat.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe
6. mai 2024
Trondheim
Gratis kurs: Yoga, meditasjon & avspenning

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.