Spørsmål & svar

Jeg overspiser på automatikk, kanskje en til to ganger i uken. Har dere noen råd?
Dato: 3.oktober 2023

Jente/kvinne, 

60 år

Hei ROS, jeg sliter med å overspise på "automatikk". Til eksempel spise 8 kokosboller, en hel pose med mandler, flere poser med godis etc. Det er i kanskje en til to ganger i uken at jeg ikke klarer å slutte å spise. Jeg blir kvalm og opplever at jeg må skynde meg å spise før jeg blir det. Dette opplever jeg som veldig rart og ønsker å få råd om hva jeg kan gjøre i de situasjonene. Har dere noen råd?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Jeg forstår at det kan være vanskelig å ha det slik du beskriver. Det er mange som forteller at episodene med overspising i stor grad preges av at det skjer på automatikk, ofte store mengder mat og at man spiser til man blir kvalm. I enkelte tilfeller også med raskt spisetempo. Mange beskriver også at det er vanskelig å stoppe, når man først har startet. Jeg forstår at det kan kjennes rart at det blir slik, og mange kan gå lenge med slike utfordringer uten å vite at det kan dreie seg om overspising. Jeg ønsker å dele noen tekster om overspisingsproblematikk, og gi noen generelle råd som kan være til hjelp, samt si litt om hvor man kan ta kontakt dersom man ønsker mer veiledning og hjelp med dette.

 

Jeg ønsker å dele en link med deg, som tar opp hva overspisingsproblematikk går ut på, med tilhørende tekster om tema: Overspisingslidelse
Det kan være fint å se om det er noe mer der man kan kjenne seg igjen i. Det kommer ofte til uttrykk på forskjellige måter, og derfor kjenner man seg som oftest ikke igjen i alt. Det kan likevel være hensiktsmessig å få mer kunnskap om hva det kan handle om, og dermed mer bevissthet i eget liv.

 

Men selv om det kommer til uttrykk på ulike måter, er ofte et fellestegn at de fleste kjenner seg igjen i at maten har fått en funksjon for å regulere følelser. For mange kan det ta litt tid før de forstår koblingen mellom egne følelser og måten de spiser på. Her ønsker jeg også å dele et tidligere svar med deg, som tar for seg akkurat dette: Hvorfor bruker jeg mat for å håndtere følelser?

Videre ønsker mange konkrete råd til hva man kan gjøre. Det er ikke så enkelt på egenhånd, men disse rådene tar høyde for dette:

  • Snakk med noen om dette. Søk støtte hos noen du er trygg på, og/eller noen fagpersoner (lege, psykolog, rådgiver i ROS).
  • Forsøk å forstå mønstrene dine. Hva gjør at du overspiser/hva trigger det? Hva opprettholder det?
  • Spise regelmessige måltider, og spise deg mett, for å redusere risiko eller trang til å overspise.
  • Legge bort strenge regler rundt mat.

De fleste har behov for hjelp og veiledning, for å forstå egen situasjon bedre og dermed lettere kan se egen mønstre for å bedre klare å bryte ut av dem. Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, kan du skrive med oss på chat, eller ringe oss. Vi tilbyr også individuelle samtaler, mer om hva det kan gå ut på kan du lese her. Håper dette kan være til hjelp for veien videre til et bedre forhold til mat.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.