Spørsmål & svar

Jeg klarer ikke unngå å overspise med mindre jeg har 100% oversikt over kcal-inntak
Dato: 19.juni 2023

Jente/kvinne, 

29 år

Jeg klarer ikke unngå å overspise med mindre jeg har 100% oversikt over kcal-inntak. Jeg synes dette har fungert veldig bra for meg, men det virker som at det er konsensus om at kcal-telling er noe som bør unngås. I en perfekt verden for meg så hadde det vært pålagt å oppgi kcal-innhold på alle retter på restauranter.

Er dette en usunn måte å kontrollere overspising på, eller kan jeg fortsette? Hva er ev. alternativet?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her. Så fint at du tar opp dette. Du lurer på om kaloritelling er en usunn måte å kontrollere overspising på, og hva evt. alternativet vil være.

 

Først vil jeg bare være så ydmyk og si at jeg tror ikke det finnes et riktig svar her. For noen kan det være til hjelp i korte perioder for å sikre at man får i seg den mengden mat man trenger. Men for de aller fleste er nok ikke kaloritelling særlig nyttig over tid, og spesielt ikke dersom det brukes for å lage restriktive regler eller som strategi over lengre tid.

 

 

Vi i ROS anbefaler ikke å telle kalorier, spesielt ikke dersom man allerede har et litt vanskelig forhold til mat. Årsaken til dette er for det første at det kan være med på å opprettholde et anstrengt forhold til mat og vekt. Hvorvidt dette er usunt for deg, er vanskelig å svare på. Jeg legger ved noen punkter til selvrefleksjon som kanskje kan hjelpe deg til å finne ut hvorvidt dette er problematisk for deg eller ikke.

  • Bruker jeg mye tid og energi på å tenke på mat/kalorier og vekt?
  • Har mat og kaloritelling mye å si for hvordan jeg føler meg og hvordan jeg har det med meg selv?
  • Er valg jeg tar/adferd jeg har rundt mat preget av perfeksjonisme, eller alt-eller-ingenting tankegang?
  • Påvirker kaloritelling andre ting i livet, slik som nytelse av maten, å gjøre ting som er viktig for meg og som jeg trives med? F.eks. å gå ut å spise, være spontan, etc.
  • Kjenner jeg på mye skyld, skam og/eller engstelse knyttet til kaloritelling, eller fravær av kaloritelling?

 

Dersom du kjenner deg igjen i noe av dette, så vil jeg oppfordre deg til å snakke med noen om dette. Gjerne noen du er trygg på, men det kan også være fint å snakke med noen som kan litt om dette. ROS tilbyr rådgivning på chat, telefon og individuelle samtaler (fysisk og digitalt). Videre vil mange ha nytte av forsøke å flytte fokuset bort fra kalorier og vekt, til å ha mer fokus på å spise regelmessig, og spise seg mett, og rette fokus mot hva man vil ha mer av heller enn mindre av. Her kan du lese tidligere innlegg om hvordan slutte med kaloritelling, som også retter fokus mot hvordan jobbe med overspising.

 

Håper mitt svar her kan være nyttig for deg.

 

 

Vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.