Spørsmål & svar

Ingen forstår noe når jeg bare ser helt vanlig ut selv om jeg hater kroppen min..
Dato: 21.august 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Hei, jeg vet ikke helt hvordan skrive det men jeg føler kroppen min er så stygg. Jeg har alltid hatt lav-normal vekt men for en stund tilbake gikk jeg opp noen kg og nå føler jeg meg bare ekkel, stygg, feit hver gang jeg spiser, unngår helst å spise. Spiser litt middag for det er med familien men ikke frokost og lunsj, men det merker ingen for jeg er ikke noe tynn. Når jeg har spist må jeg gjøre noe fysisk for å bli kvitt de kg-ene. Pleier å veie meg noen ganger (2-3) om dagen og får panikk når tallet blir større. Hvorfor er jeg sånn, ingen forstår noe når jeg bare ser helt vanlig ut selv om jeg hater kroppen min?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

For meg høres det ut som at dette med mat, kropp og vekt kjennes svært vanskelig ut for deg. Du beskriver både at du spiser for lite, veier deg svært hyppig, og kjenner på intens frykt for å legge på deg, og har vonde tanker om deg selv og hvordan du ser ut. Det høres ikke godt ut for deg å ha det slik som du beskriver. Jeg får også litt inntrykk av at du har et ønske om at de rundt skal forstå hvordan du har det. Mange kan kjenne seg usikker på om man kan få hjelp til spiseproblematikk/-forstyrrelse dersom man ikke har "lav nok" vekt. Vit at vekten har ikke noe å si for hvorvidt man trenger hjelp, og sier ikke noe om hvor problematisk dette er for deg. Det som er med på å avgjøre hvorvidt noen har en spiseproblematikk/-forstyrrelse er hvor stor plass dette tar, og om det påvirker livet ditt på en negativ måte.

 

Dersom tanker omkring mat og kropp tar stor plass og påvirker deg negativt er det viktig å snakke med noen om det. Det er fint du søker råd her, men kanskje det kan være fint for deg å snakke litt mer med noen. Enten en venn, eller en trygg voksen. Du kan også snakke med helsesykepleier eller med ROS, f.eks. på vår anonyme chat. Det kan være tungt å gå lenge alene om å ha det slik. Videre kan det være lurt å ta det opp med fastlegen for å få riktig hjelp. Mange kan vegre seg for å snakke om det. Dette er ganske vanlig, men vit at du har alt å vinne på å snakke med noen. Jo tidligere man får hjelp, jo enklere blir det å få gjort noe med dette. Du må gjerne bruke chatten i ROS også til å finne ut litt mer om hvordan du kan ta dette opp med noen. Legger ved link til Den vanskelige samtalen, kanskje noe her kan være til hjelp for deg.

 

Hvorfor det er slik for deg er ikke så lett for meg å svare på. Jeg tror det kan være fint for deg å snakke med noen om dette på en annen plattform enn spørsmål og svar, som nevnt kan vår anonyme chat være et fint sted, eller helsesykepleier, eller legen din. For mange kan det å ta kontroll over maten og kroppen blir en arena å kjenne på mestring eller kontroll, dersom andre områder i livet kjennes utfordrende ut. Det som ofte skjer er at man kjenner mestring og kontroll i starten, men problemet er at det vil aldri gi det man egentlig søker. For mange kan det også være en måte å regulere vanskelige følelser på, en måte å legge litt lokk på de, uten å helt forholde seg til dem. Problemet her er at følelser kommer og går, og det er helt naturlig, men når vi ignorerer dem gjennom uheldige strategier, så bygger det seg bare opp, og kan virke veldig uheldig for helsen vår og hvordan vi har det med oss selv. Noen beskriver at det å beholde spiseforstyrrelsen blir et fysisk uttrykk for hvordan de føler at de har det inni seg, da de ikke klarer å gi uttrykk for de vanskelige følelsene på andre måter. Det kan altså være sammensatt hva som skaper disse uheldige tankene og handlingene. Men jeg vil gi deg håp om at det trenger ikke være slik, det er mulig å få et bedre forhold til seg selv, kroppen sin og maten.

 

Håper mitt svar her kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.