Spørsmål & svar

Hvordan fortelle min onkel om at jeg har anoreksi? Har dere noen råd?
Dato: 16.juni 2023

Jente/kvinne, 

16 år
hei! jeg trenger hjelp med og fortelle at jeg har anoreksi til onkelen min. foreldrene vet det ikke og jeg er redd for at når jeg sier det så sier han det til foreldrene mine. jeg kjenner på en enorm trygghet fra han og de anorektiske tankene tar ikke plass når jeg er med han, men jeg kjenner at jeg vil si det, men jeg er redd. det er flaut og snakke med han, ubehagelig. jeg syns det er skummet og sid et face to face og bare si at jeg sliter, jeg vet at kommer til og bli utrolig lei seg, men jeg vil bare at han skal vise sandheten. har dere noe tips til hvordan jeg skal si det? hvordan det skal bli lettere?

ROS svarer

Hei, Og takk for at du tar kontakt, og forteller om dette. Det å skulle fortelle om det man strever med, er for de fleste vanskelig. Kanskje man også er redd for hvordan de man snakker med vil reagere, og hva som vil skje. Det virker som at forholdet ditt til onkelen din er veldig fint, og at det får deg til å få bort det vanskelige fokuset. Jeg tenker det er modig av deg å nå skulle ønske å fortelle om hvordan du har det, og håper at disse rådene kan gjøre det litt lettere for deg å ta en slik prat. Her ønsker jeg å dele en tekst med deg som tar opp akkurat dette, og som gir mange konkrete råd: Den vanskelige samtalen Her ønsker jeg å trekke frem hovedpunktene:
  • Tenk gjennom på forhånd hva du har behov? Ønsker du å prate ferdig uten avbrytelser og uten mange spørsmål? Har du noen bekymringer rundt hvordan de vil behandle deg, etter at du har fortalt det? Har du en frykt for å bli presset til noe, eller at valg skal bli tatt uten at du blir involvert? Sett ord på hva du er bekymret for, og hva du har behov for.
  • Skriv gjerne ned på forhånd det du ønsker å formidle. Noen bruker det til å øve seg, mens andre viser det de har skrevet som en inngang til samtalen
  • Sett av god tid, et godt tidspunkt på dagen og et rolig sted uten forstyrrelser
  • Mange har behov for å vise til noe informasjon, for at de pårørende skal forstå. Kanskje det går an å vise til noe vi har på nettsiden vår. Vær forberedt på at det kan komme følelsesmessige reaksjoner som gråt, fortvilelse og sinne, som en reaksjon på frykt og bekymring. For noen kan bagatellisering av problemet være en måte å beskytte seg selv på, fordi det er for vanskelig å ta inn over seg at noen en er glad i har det vondt. Uansett hvilken reaksjon en får er det greit å vite at dette er helt naturlige reaksjoner på en situasjon som er vanskelig.
Håper at dette kan være til hjelp for deg, slik at du klarer å ta denne viktige samtalen med din onkel. Om du ønsker å øve deg på å prate om dette, kan du også ta kontakt med vår anonyme chat. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe
6. mai 2024
Trondheim
Gratis kurs: Yoga, meditasjon & avspenning

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.