Spørsmål & svar

Jeg kan har perioder hvor jeg spiser lite, for så å ha perioder jeg må spise opp alt
Dato: 30.januar 2024

Jente/kvinne, 

23 år

Jeg har slitt en god del med forhold til mat. Jeg sliter også med mye angst som gjør at mat blir vanskelig. Jeg kan være grei nok i mange dager, men så plutselig kjenner jeg ikke på sult lengre og prøve å "tvinge" i meg mat. Men så kan det snu og jeg føler at jeg "må" spise opp alt. Jeg kommer til det stadige hvor jeg da går hele tiden rundt å er stapp mett. Hva gjør jeg nå? Venter på svar fra psykolog, men er en del venting for å komme til. Dette er noe som påvirker min hverdag mye.

ROS svarer

Hei,

og takk for at du skrive til oss og forteller om hvordan dette er for deg. Jeg forstår at det må være vanskelig å forstå seg på hvorfor man kan ha ulike perioder og hvordan det kan svinge på den måten. Så bra at du allerede har oppsøkt psykolog. Jeg forstår at du ønsker mer hjelp, nå i påvente hos psykolog, da dette påvirker hverdagen din i stor grad.

Det høres ut som at du kan ha perioder hvor du spiser lite, og at du nærmest må tvinge i deg mat. Du forteller om angst, som gjør mat vanskelig. Kan det handle om angst for ulike matvarer? Eller er det mer generell angst, som påvirker matlysten og sultfølelsen din?

Etter slike perioder med lite mat, høres det ut som at du opplever perioder hvor du føler du "må" spise opp alt, og at du da går rundt og er stappmett hele tiden. Jeg forstår at det kan være vanskelig å oppleve at det er veldig enten-eller. Du forteller ikke så mye om tankene dine rundt mat når du er i de ulike periodene. For noen som strever med forholdet sitt til mat, kan de komme i en veldig alt eller ingenting-tankegang rundt mat. Dette kan føre en inn i restriktive perioder med mye regler knyttet mat. Med ved regelbrudd, kan dette bidra til at man da kommer inn i en periode med mye overspising. Dette er veldig individuelt hvordan det kommer til uttrykk.

Jeg ønsker å dele et tidligere svar med deg, hvor noen spør hvordan man kan komme seg ut av alt eller ingenting-tankengangen knyttet mat:
Når alt styres av alt eller ingenting-tankegang

Her forklares det også litt om hvordan man kan komme inn i slike mønstre, og hva man kan gjøre for å bryte ut av dem. Jeg ønsker også å dele et annet svar med deg som handler om hvorfor man kan ende opp med å spiser på følelser: Hvorfor bruker jeg mat som middel for å håndtere følelser?

jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i noe av det som står i disse to svarene.

Jeg tenker det kan være fint å finne mer ut av egne mønstre, og se litt sammenheng i hvordan det kan bli slik, for å lettere klare å komme seg ut av slike mønstre. Kanskje denne tiden før du kommer til hos psykolog, kan være en tid hvor du kan med nysgjerrighet prøve å finne litt mer ut av hvilken funksjon maten kan ha i ditt liv. Hva opplever du at du får ut av det å enten ikke spise, eller det å overspise?

Det er fullt mulig å komme seg ut av et vanskelig forhold til mat, og det er god hjelp å få. Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt på telefon eller chat. Der kan man møte noen som forstår. Kanskje det kan være lettere å utforske mønstrene dine og matens funksjon, hvis du kan fortelle litt mer om hvordan du tenker og føler rundt mat i de ulike periodene med lite eller mye mat.

Håper at svaret mitt kan være til hjelp og at du vil få den hjelpen og støtten du trenger til å få et bedre forhold til mat.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.