Spørsmål & svar

Har jeg ødelagt forbrenningen?
Dato: 3.august 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Hvordan vet jeg om jeg har ødelagt forbrenningen min eller kommer til å gjøre det? Jeg har gått veldig mye opp og ned i vekt de siste årene og jeg har hatt perioder der jeg har spist masse en dag og ikke spist noe dagen etterpå. Nå spiser jeg nesten ingenting og er veldig redd for hva som skjer med forbrenningen og kostholdet mitt i min alder. Jeg kan ikke gjøre så mye med spiseforstyrrelsen min, men jeg er bekymret for om jeg kommer til å bli feit hvis jeg spiser normalt igjen.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

så fint at du søker råd om dette når dette er noe du tenker mye på. Først lurer jeg på om du får hjelp til spiseforstyrrelsen din? Du skriver at du ikke kan gjøre så mye med spiseforstyrrelsen din, og det gir meg et inntrykk av at du ikke helt har troen på at dette skal bli bedre for deg. Jeg ønsker å gi deg litt håp om at dette kan bli bedre, og at du kan få et bedre forhold til mat, kropp og vekt. Men de fleste trenger hjelp. Jeg vil derfor på det sterkest oppfordre deg til å oppsøke hjelp dersom du ikke allerede får dette. Det er legen som hjelper deg videre til riktig hjelp.

 

Du spør om du har eller kommer til å ødelegge forbrenningen din. Jeg ønsker å vise til et tidligere spørsmål og svar som egentlig svarer godt på dette. Hvordan få tilbake forbrenning etter spiseforstyrrelse. Oppsummert så ødelegger du ikke forbrenningen din, den går ned når du spiser lite og går ned i vekt, og forbrenningen går opp når du spiser mer og øker vekt. Men det kan være kroppen kan bli litt forvirret om man har variert matinntak og vekt veldig, og kroppen har gjentagende ganger måtte gå i sparemodus. Det kroppen trenger da er et stabilt matinntak over tid, da vil også vekt og forbrenning stabiliseres og normaliseres etterhvert.

 

Du skriver at du spiser omtrent ingenting nå, og jeg kjenner jeg bekymrer meg for deg. Det er ikke bra for deg å verken gå rundt og spise for lite over tid, og heller ikke ha det slik som du beskriver. Du fortjener å gi kroppen nok næring, og du fortjener å ha det bra med deg selv, med maten og kroppen din.

 

Jeg håper at svaret mitt her kan hjelpe deg litt på veien mot at dette skal bli bedre for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.