Spørsmål & svar

Hvordan få tilbake forbrenningen etter en spiseforstyrrelse?
Dato: 1.august 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Hvordan få tilbake forbrenningen etter en spiseforstyrrelse

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

Så fint at du spør når du lurer på noe. Du spør hvordan få tilbake forbrenningen etter en spiseforstyrrelse. Så fint at har kommet deg ut av en spiseforstyrrelse.

 

Mange som har eller har hatt et vanskelig forhold til mat, kropp, vekt kan bekymre seg en del for hvordan forbrenningen blir påvirket eller forstyrret. Jeg skal forsøke å gi litt klarhet i dette, og håper det kan være til hjelp. Mitt største håp og råd til deg er at fokus på forbrenning skal ta mindre plass og ikke være noe du skal fokusere så mye på.

 

Med forbrenningen snakker vi gjerne om den prosessen hvor kroppen bruker det du spiser og drikker til å lage nødvendig energi til alle kroppens celler for at kroppen vår skal fungere. Det beste for kroppen er å få i seg den mengden mat kroppen trenger for å opprettholde sine normale funksjoner. Dersom man har spist for lite over tid, som f.eks. ved en spiseforstyrrelse med for lavt matinntak, vil kroppen få mindre energi enn den bruker, og vekten vil gå ned. Kroppen vil videre senke forbrenningen. En viktig del av tilfriskning ved f.eks. anoreksi er å øke vekten til en sunnere vekt. Ved å spise mer og øke vekten, så vil forbrenningen gå opp igjen. Forbrenningen påvirkes altså av hvor mye vi spiser, vekten vår, genetikk, aktivitet, kroppssammensetning.

 

Så for å oppsummere trenger du ikke tenke så mye på å få tilbake forbrenningen, da denne fungerer nok akkurat som den skal. Jeg vil heller råde deg til å ha mer fokus på å spise nok, holde på regelmessige måltider, og gradvis bli mer kjent med kroppens signaler igjen som sult og metthet. Dette er viktige ting å jobbe med etter en spiseforstyrrelse. Videre vil jeg oppfordre deg til å snakke med legen din dersom du opplever at noe ikke fungerer helt som det skal, eller dersom du trenger mer hjelp og støtte etter spiseforstyrrelsen. Det er for mange både nødvendig og viktig med hjelp og støtte en tid etter man har komt seg ut av spiseforstyrrelsen. ROS kan også fungere som en støtte i etterkant. Vi tilbyr rådgivning over chat, telefon og individuelle samtaler.

 

Jeg håper at mitt svar her kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

8. mai 2024
Webinar
Webinar: Overspising
21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.