Spørsmål & svar

Hei, jeg er veldig sikker på at jeg har anoreksi, men jeg er ikke undervektig..
Spørsmål: 2.september 2023

Jente/kvinne, 

14 år

Hei, jeg er veldig sikker på at jeg har anaroksi, men jeg blir veldig usikker når det står at hvis du har anaroksi er du undervektig for det er jeg ikke.. men jeg har gått ned 10-12 kilo i vekt. Sliter med hodepine og at håret mitt løsner, føler meg utrolig dårlig om jeg spiser noe SPESIELT godteri, spiser veldig lite det meste jeg spiser er 2 måltid for dagen, er veldig kald når det er varmt, føler meg svimmel og klarer ikke tanken på å ha fett på kroppen.. jeg har nødvendigvis ikke lyst å bli noe finere eller tynnere jeg føler jeg bare vil ikke spise. Jeg gikk til bup men de sa jeg ikke hadde det men det klarer jeg ikke forstå for jeg er nesten 100% sikker på at jeg har det.. legen min sa at hun tror jeg har det osv.. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det eneste jeg har kontroll over er hva jeg spiser.. hva burde jeg gjøre og høres det ut som at jeg har det? Unnskyld om det ikke var sånn her man skal skrive

ROS svarer

Hei, takk for at du skriver til oss.

 

Det høres ikke godt ut å ha det slik som du beskriver. For meg høres det ut som at tanker om mat og kropp tar veldig stor plass akkurat nå, og påvirker hvordan du lever livet ditt på en uheldig måte. Hvorvidt noen har en spiseforstyrrelses diagnose eller ikke, kan ikke vi i ROS uttale oss om, ettersom dette er noe legen din eller BUP må gjøre. Når det er sagt, så sier vi i ROS, at det som er med på å avgjøre hvorvidt noe er et problem er hvor stor plass dette tar for deg. Så lenge det oppleves problematisk for deg, så fortjener du å få hjelp. De aller fleste som har en spiseforstyrrelse er ikke undervektig, og spiseforstyrrelsen kan være like alvorlig/belastende uavhengig av vekt.

 

Jeg legger ved et tidligere spørsmål og svar som tar opp litt det samme som du spør om her: Kan man ha anoreksi uten å være undervektig? Jeg vil videre oppfordre deg til å snakke med legen din igjen og høre hva hun anbefaler videre. Det er uansett viktig at du ikke står alene om dette, og at du har noen å snakke med. Det kan være helsesykepleier, en trygg voksen, og/eller legen din. Kanskje det også kan være fint for deg å bruke våre anonyme chat i ROS.

 

Håper svaret kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.