Spørsmål & svar

fysisk sykdom trigger spiseforstyrrelsen min, har dere noen kloke ord?
Dato: 10.oktober 2023

Jente/kvinne, 

25 år

Jeg er i tilfriskning fra SF nå og har endelig kommet inn i en mer stabil fase, men hver gang jeg blir (fysisk) syk så blir ting veldig vanskelig. Jeg planlegger måltider som verktøy i tilfriskningen, men når jeg er syk mister jeg gjerne matlyst og får rett og slett ikke til å følge planen og spise nok. Jeg får ikke tak i hvorvidt jeg mister matlyst som direkte symptom på sykdom eller om det er SF som titter frem og regulerer matinntak (har alltid blitt veldig trigget av sykdom ettersom aktivitetsnivå blir lavt og mat blir da vanskelig). Uansett hva som den umiddelbare grunnen til tapt matlyst så resulterer det gjerne i et lite tilbakefall etter hver sykdomsrunde jeg har. Er dette en problematikk dere har vært borti og har noen kloke ord om?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt med ROS.

 

Så fint å høre at du har kommet inn i en mer stabil fase. Jeg kan tenke meg at det må være fortvilende å bli syk, og oppleve tilbakesteg, når du har jobbet så hardt og kommet så langt. Dette er absolutt noe vi hører at andre også opplever, så du er ikke alene om å ha det slik. Takk for at du ønsker å dele her. Jeg håper at svaret mitt kan være nyttig for deg.

 

Det er nok som du er inne på, ikke så lett å forstå hva som bidrar til hva. Men det å undre seg litt over hva som kanskje skjer i disse periodene kan være nyttig. Dette kommer jeg tilbake til under. Uansett, bare det å anerkjenne det som er vanskelig og sårbart for deg er et viktig steg, nettopp at sykdom oppleves krevende for deg, og har hittil trigget spiseforstyrrelsen og tilbakesteg. Tilfriskning fra spiseforstyrrelse er en krevende prosess som kan ta tid, og vil innebære både frem- og tilbakesteg. Kanskje du kan se på disse tilbakestegene som en del av prosessen? For hver gang du kommer deg tilbake igjen etter tilbakesteg, så blir du sterkere. Her ønsker jeg å dele en tekst og podcastepisode med deg, som tar for seg nettopp dette. Håper det kan være fint å høre litt om hvordan dette er for de fleste, og kanskje du kan kjenne deg igjen i noe av det som blir tatt opp.

 

Videre tenker jeg at det kan være viktig å snakke med behandler og de rundt deg om det som oppleves som krevende. Dette er gjerne tider hvor du trenger å få mer støtte og hjelp til å håndtere de vanskelige tankene. Mange med spiseforstyrrelser kan være sårbar for uforutsigbarhet og endringer. Når man er syk, blir dagene annerledes, rutiner faller gjerne bort, mindre aktivitetsnivå, og som du erfarer lavere matlyst. Det krever altså mer av deg å gjøre de tingene som er viktig for deg. Dette har gjerne blitt litt lettere å jobbe med i en hverdag hvor du kjenner at du har kontroll og at ting er mer forutsigbart. Kanskje det kan være fint å utforske hva det er som er mest triggende? Eller hvilke tanker som tar stor plass i disse periodene? Da kan dette være noe som kan være viktig å utfordre seg på i gode faser. F.eks. det å ikke få trent eller bevegd seg etter planen.

 

Rett også fokus på hva som kan gjøre det lettere for deg å komme deg gjennom sykdomsperioder. Vær snill med deg selv. Senk forventningene. I noen perioder er det ikke like lett å ha samme fremgang mtp. spiseforstyrrelsen. I slike perioder kan det også være at man man gjerne kan kjenne på mer ambivalens og motstand.  I perioder hvor man har det ekstra tøft, vil de fleste ha større behov for støtte. Dette kan være en fin ting å ta opp med behandler og/eller nære relasjoner. Lag en plan for hva du trenger både fra deg selv, men kanskje også fra andre når du erfarer sykdom og/eller tilbakesteg.

 

Håper dette kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.