Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg få foreldrene mine til å slutte med negativt kroppssnakk?
Dato: 27.juli 2023

Jente/kvinne, 

26 år

: I sommer skal jeg bo hjemme hos mine foreldre. De uttrykker ofte hvor misfornøyde de er med egen kropp, og kommenter også andres kropper. Foreldrene mine går også ofte på ulike dietter og moren min hopper over måltid. Jeg har lagt mer på meg det siste året, og har måttet kjøpt nye klær. Disse negative kommentarene går mer inn på meg nå enn tidligere. Jeg elsker egentlig å bade, men begynte å gråte da jeg så meg selv i bikini. Jeg ble så utrolig selvbevisst og redd for at de kom til å kommentere kroppen min. Egentlig elsker jeg å bade, men jeg fikk det ikke til foran dem. Jeg har badet i etterkant med andre. Hvordan kan jeg få de til å slutte å prate om kropp og mat på en slik måte? Jeg synes det er trist at de har et slikt forhold til mat, og har prøvd å blokke utsagnene deres ut. Tror imidlertid at det likevel har påvirket meg mer enn jeg har vært klart over.

ROS svarer

Hei,

 

takk for at du tar kontakt og tar opp dette her. Jeg forstår veldig godt at dette kan være vanskelig, og at det kan gå mer inn på deg enn du ønsker. Men så fint at du faktisk reflekterer over det og stiller spørsmål rundt det. Jeg skal forsøke å si noe rundt dette temaet her.

 

Du spør om hvordan du kan få de til å slutte å prate om mat og kropp på den måten de gjør. Jeg ønsker å henvise til et tidligere spørsmål og svar som tar opp dette temaet: Slankeprat på jobb. Som det kommer frem her, kan en måte å møte dette på være å rett og slett skifte tema hver gang slike utsagn eller kommentarer dukker opp. Dersom du føler deg komfortabel med det, er det også veldig lov å si i fra at slik type prat gjør deg ikke godt, og kanskje ikke dem heller. At du ønsker at dere kan forsøke å fokusere mer på andre ting enn kropp og slanking. Man har dessverre ikke kontroll over hva andre sier og tenker, så det å jobbe med å plassere de kommentarene der de kommer fra vil nok være lurt å jobbe med. At de kommentarene er utelukkende et uttrykk for det de selv synes er vanskelig. Det er også viktig å anerkjenne for seg selv at det kan være både sårende og slitsomt å høre på slike kommentarer.

 

 

Du skriver til slutt at du tror det har påvirket deg mer enn du har vært klar over. Dersom du selv kjenner at tanker omkring mat, kropp og vekt tar litt for stor plass, så tenker jeg det er viktig at du ikke går for lenge alene om slike tanker. Snakk med noen om det. Enten noen nær deg som du er trygg på, en venn, en lege e.l., eller ROS. Vi i ROS er opptatt av at man skal få snakket om det på et tidlig tidspunkt, for å unngå at det skal få utvikle seg over tid til å bli noe mer. Vi tilbyr rådgivning over en anonym chat, rådgivningstelefon og individuelle samtaler (fysisk og digitalt).

 

Håper svaret mitt her kunne være til hjelp for deg.

 

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.