Spørsmål & svar

Hvis jeg spiser frokost eller lunsj, føler jeg meg dritt hele dagen. Hvordan forandre tankegangen min?
Dato: 17.november 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Hei, sliter med spising og hver dag er en kamp. Føler at hvis jeg spiser frokost eller lunsj så blir dagen helt ødelagt og jeg føler meg dritt hele dagen. Vet ikke hvordan jeg kan forandre tankegangen min…

ROS svarer

Hei,

og takk for at du skrive til oss, og oppsøker mer råd i det du står i nå. Jeg forstår at det må være utrolig krevende å oppleve at måltidene er en kamp hver dag. Det må også være tungt å oppleve at man føler seg så dårlig, etter måltidene. Jeg ønsker å komme med noen generelle råd til hvordan håndtere det du står i, og håper at noe av det kan hjelpe deg.

Det første jeg lurer på, er om dette er noe du får hjelp med. Når man jobber seg ut av en spiseforstyrrelse, innebærer det blant annet å trygges i måltidsituasjoner, og det å stå i tanker og følelser som måtte komme etterpå. Dersom man er i behandling, og har støtte rundt seg, er det ofte en god idè å dele med de rundt hvordan dette kan prege en. Kanskje man sammen med en behandler, eller familie, kan finne måter å håndtere det ubehaget som måtte komme. For noen kan det hjelpe å distrahere seg i etterkant av et måltid, og rette fokus på ting som kan bidra til at man får litt fri fra tankene. For andre kan det hjelpe å sette ord på hva man tenker og føler i slike situasjoner, sammen med noen som er god å prate med. 

Dersom du ikke er i noe form for behandling, men strever med dette på egen hånd, vil jeg først og fremst råde deg til å fortelle noen om dette. Det å gå alene med slike utfordringer kan gjøre det tyngre etter hvert. Det er fult mulig å klare å endre tankegangen og kjenne at tankene tar mindre og mindre plass, men de fleste har behov for god hjelp og støtte for å klare dette.

Det du nå erfarer, kan mange kjenne seg igjen i, i ulike faser. Men uavhengig av om du er i behandling eller ikke, så vil det å kunne støtte seg på noen og snakke om hvordan tankene fortsatt kan være vanskelig å håndtere, være viktig for å kunne få hjelp med det. Mange kan kjenne at de "syke" tankene fortsatt kan henge med, selv i en tilfriskning. Og at det fortsatt kan kjennes som en kamp mellom de "syke" og de "friske" tankene.

Jeg ønsker å vise til et tidligere svar og en tekst som gir litt råd til hvordan håndtere vanskelige tanker når de oppstår:
Tips til å avlede tankene
Fanget i egne tanker?

Om du opplever å stå alene i dette, og trenger mer hjelp til hvordan klare å fortelle de rundt deg hvordan dette er for deg, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på vår anonyme chat. Der kan man øve seg på å fortelle om dette, spørre om det man måtte lure på og få mer informasjon om hva ROS kan hjelpe deg med.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.