Spørsmål & svar

Jeg trenger hjelp til å fikse selvfølelsen min
Dato: 11.oktober 2023

Jente/kvinne, 

28 år

Hei. Jeg trenger hjelp til å fikse selvfølelsen min, den dårlige selvfølelser henger ved meg uansett hva jeg skal gjøre. Jeg føler den hindrer meg i å inngå dype relasjoner både med venner og å hindrer meg i å få meg kjæreste. Jeg kan ha god selvtillit på visse områder som jobb og andre ting jeg vet jeg mestrer. Min historie er at jeg slet med en spiseforstyrrelse i ungdomstiden, både med restriktivt matinntak, oppkast og overspising. Kun noen få av mine nærmeste vet dette. Nå er jeg tilsynelatende frisk utad, selv om mat og kropp tar irriterende mye tankekapasitet. Det er hele tiden tanker om at jeg spiser for mye, føler meg fortsatt sulten etter måltid men føler at jeg har spist nok så unngår å ta mer osv. Jeg sammenligner meg med andre når det kommer til matinntak, som gjør at jeg blir stresset av å spise rundt andre. Jeg er også veldig streng med meg selv, og prøver å jobbe med dette. Har dere noen tips til hvordan jobbe med selvfølelsen, slutte å sammenligne seg, være mer snill med seg selv og klarer å lytte til kroppens signaler om sult og metthet.

ROS svarer

Hei

Og takk for at du tar kontakt og skriver til oss. Så leit å høre hvordan lav selvfølelse kan både prege og begrense livet ditt. For mange kan det ta tid å bli bevisst dette i eget liv, og hvordan dette kan stå i veien for nære og dype relasjoner. Derfor tenker jeg det er veldig fint at du har blitt bevisst hvordan dette er for deg, og at du nå ser et behov og ønske om å styrke selvfølelsen din. Det er fullt mulig å bygge opp selvfølelsen, og svært viktig for å ha det bra med seg selv. Jeg forstår med det du forteller her at du har tidligere hatt spiseforstyrrelse, men fortsatt kan kjenne på en del utfordringer knyttet tanker om mat som fortsatt tar mer plass enn du kjenner er godt for deg. Jeg ønsker å si litt om selvfølelse, hvor man kan få hjelp med dette og svare deg på de konkrete spørsmålene du stiller avslutningsvis.

Kort om selvfølelse, da det er et så stort tema:

Selvfølelsen vår blir formet fra vi blir født og gjennom hele livet. Den formes av måten vi blir møtt på og påvirkes av både relasjoner og miljøet vi omgir oss med. Selvfølelsen kan også svinge litt gjennom livet, avhengig av hva vi opplever og hvor mye støtte vi får fra viktige personer i livet. Dersom man selv merker at man har vanskelige tanker og følelser om seg selv og tenker lavere om seg selv enn andre, kan det være et tegn på at det er behov for å styrke selvfølelsen. Dette er et arbeid som vil ta tid.

Selvfølelsen er som en muskel som har behov for vedlikehold for å kunne opprettholdes. Men med en større bevissthet rundt hva som påvirker den i eget liv, vil man kunne lære seg å kjenne selv hvilke områder som må styrkes, og hvordan legge til rette for dette vedlikeholdsarbeidet også.


Så hvor kan en få hjelp med å styrke selvfølelsen?

Det er mulig å jobbe med dette hos psykologer og terapeuter. Det vil være individuelt hvilke områder den enkelte har behov for å styrke. Vi i ROS har også fokus på selvfølelse i våre individuelle samtaler og viktigheten av fokus på dette inn mot spiseproblematikk. Vi tilbyr ikke behandling, men samtalene kan fungere mer som hjelp til selvhjelp. Her kan du lese mer om hva samtaletilbudet vårt går ut på. Vi har også et gruppetilbud som heter Mindfull self compassion.

Ettersom det å styrke selvfølelsen både er individuelt og en prosess, vil det derfor ikke være så enkelt å skrive kort om råd rundt dette. Nettopp for å ikke forenkle noe som kanskje vil kreve arbeid over lengre tid. Men jeg ønsker likevel å si noe om de konkrete spørsmålene du etterspør råd til.
Hvordan ikke sammenligne seg, har jeg et tidligere svar jeg ønsker å dele med deg.

Hvordan slutte med å slutte å sammenligne deg?

Hvordan jobbe med å bli snillere med seg selv, er også svært sentralt i arbeid med å styrke selvfølelsen. Hva som kan være til hjelp her, kan være individuelt. Jeg ønsker likevel å trekke frem kurset ROS har som heter Mindfull Self Compassion, og si litt om hva det går ut på.

Selvmedfølelse og meditasjon har vært mye snakket om den siste tiden, og kombinasjonen har blitt forsket på i forbindelse med spiseproblematikk. Det å øve seg på å bli mer selvmedfølende med seg selv, kombinert med en ikke dømmende holdning som man finner i mindfullness, kan gi en større aksept for alle sidene ved det å være menneske og gjerne i en gruppe hvor det fellesmenneskelige blir tydeligere. Det å komme mer i kontakt med egne behov og aksept for alle følelser som en menneskelig del av oss og et signal om hvilke behov som er berørt, kan bidra til å styrke selvfølelsen også.

Et slikt kurs kan på mange måter øke bevisstheten og gi noen verktøy for å møte seg selv og egne behov og ta dette med seg videre inn i eget liv som en del av det vedlikeholdsarbeidet som gjerne må til. Og kanskje det da er lettere å være snill med seg selv.

Du spør også om hvordan lære seg å kjenne sult- og metthetsfølelse. Mange har behov for å bli trygget i forholdet sitt til mat, dersom det er mye usikkerhet rundt både mengde og ulike typer mat. Det å jobbe seg bort i fra regler rundt mat og det å være mindre streng mot seg selv, har også vist seg å bidra til et mer avslappet forhold til mat. Det å spise regelmessig og nok mat til hvert måltid, vil kunne bidra til å komme i bedre kontakt med kroppens fysiske behov for mat og det å kjenne når man er mett. Dette kan være vanskelig for noen, da det kan oppstå vanskelige følelser knyttet det å stole på kroppens signaler dersom dette har vært vanskelig tidligere. Dersom sult eller metthetsfølelse har blitt en måte å regulere følelser på, vil det være hensiktsmessig å bli bedre kjent med behovene bak følelsene, for å regulere dem på andre måter enn ved maten. Det er mulig å lære seg dette, men det vil ofte kreve mer veiledning og støtte over lengre tid.

Håper at dette svaret har vært til hjelp og at du vet litt mer om hva du kan gjøre for å få hjelp med det du trenger.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.