Spørsmål & svar

Bør man fjerne vekt i huset hvis ungdommen veier seg daglig?
Dato: 23.oktober 2023

Jente/kvinne, 

-52 år

Bør man fjerne vekt i huset hvis ungdom har et behov for å veie seg daglig for å ha kontroll over vekten sin?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

Så fint at du søker råd om dette når du kjenner deg usikker. Mange foreldre/voksne kan kjenne seg usikker på hvordan møte barna sine når det kommer til utfordrende forhold til mat, kropp og vekt. Du sier ingenting om hvorvidt denne ungdommen har et vanskelig forhold til vekt, og ei heller om din relasjon til ungdommen. Jeg skal uansett forsøke å svare deg på det du spør om, men med forbehold om at jeg ikke har så mye bakgrunnsinformasjon.

 

Det korte svaret mitt på det du spør om er ja, dersom barn/ungdom veier seg mye for å ha kontroll over vekt er det å anbefale å ta bort vekten. Hyppig veiing kan være med på å opprettholde/trigge spiseforstyrret atferd, og skal skje i samråd med voksne og/eller helsepersonell. Det er viktig å først snakke med personen om hvorfor man gjør som man gjør. Start gjerne en slik samtale med å ta opp hva du har observert på en ikke-dømmende måte, og vær nysgjerrig på hvordan han/hun opplever dette, og vis at du lurer på hvordan personen har det. Fortell også hvorfor man evt. velger å ta bort vekten. F.eks. "Jeg opplever at dette tar veldig mye plass nå, og ikke gjør deg godt." Legger ved et tidligere spørsmål og svar som gir mer råd om en bekymringssamtale: Hvordan snakke med datteren min uten å lage drama? 

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.