Spørsmål & svar

Tror jeg har en start på spiseforstyrrelse
Dato: 4.desember 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Tror jeg har en start på spiseforstyrrelse

ROS svarer

Hei,


Så fint at du tar kontakt med oss for å søke råd om dette. Jeg opplever at du er litt usikker i forhold til situasjonen din, og hva du trenger for å ha det bedre igjen?
En spiseforstyrrelse kan komme til uttrykk på mange ulike måter, og kan derfor se veldig forskjellig ut fra person til person. Her kan du lese mer om det. Det som er med på å avgjøre hvorvidt man har et problematisk forhold til mat, er hvor mye dette er med på å styre hverdagen og hvordan man har det. Som oftest kommer dette gradvis, og mange har problemer selv med å se at det har blitt et problem. Så kan det være lurt å stille seg disse spørsmålene:

- Hvor mye tenker jeg på mat, kropp og/eller trening ila en dag, eller en uke?
- Tilpasser jeg f.eks treningen til hverdagen, eller må hverdagen tilpasse seg treningen?
- Trekker jeg meg mer unna sosiale settinger, for å unngå matsituasjoner hvor man ikke har kontroll selv?
- Har jeg perioder hvor jeg spiser store mengder mat for å døyve vonde følelser, ofte alene, og sitter igjen med mange vonde følelser etterpå?
- Kjenner jeg på en delt følelse av å ville ha hjelp, men samtidig en frykt for å gi slipp på kontrollen?

Om du kjenner deg igjen i noe av dette, eller forhold til mat og egen kropp har blitt vanskelig i det siste og de utrykker seg på en annen måte, vil jeg oppmuntre deg til å ta kontakt med noen du stoler på for å fortelle om det. Det kan i bestefall være noe som fort går over, men det kan også være nødvendig å få mer hjelp for å snu det, før det trenger å bli alvorlig.  Du skriver at problematisk forhold til mat begynte å utvikle seg nylig, og det er viktig å huske at jo tidligere man for hjelp, jo lettere blir det å bli frisk ganske fort.

De fleste som er usikre på om de har en spiseforstyrrelse, synes ofte det kan være vanskelig å vite om det er alvorlig nok til å kunne få hjelp. Vi i ROS jobber for at man skal få mulighet til å prate med noen på et tidlig tidspunkt, slik at man kan finne mer ut av hva som kan være til hjelp for den enkelte. Denne podcast-episoden tar for seg hvordan og når man bør oppsøke hjelp. Den tar også opp mange spørsmål man gjerne sitter inne med.  

For mange kan en anonym samtale på chat være et greit sted å starte.  

Håper dette var med på å oppklare noe av det du lurte på.   

Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.