Spørsmål & svar

Jeg har en venninne som ofte snakker om kropp og spising rundt meg.
Dato: 20.november 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Hei, jeg har en venninne som ofte snakker om kropp, og spising rundt meg. Hun sier ofte at hun har lagt på seg osv, ikke eksplisitt at hun er tjukk eller overvektig, men jeg synes ofte det er ubehagelig da jeg er betydelig større enn henne, og også sliter litt med dette, og føler at jeg overspiser mye. Da jeg var yngre hadde jeg et ekstremt anstrengt forhold til mat og kropp, jeg så alltid på meg selv som stor, selv om jeg egentlig var normalvektig. Jeg har aldri snakket med noen om det, så det er liksom ingen som vet det. Jeg synes også det er litt ekstra sårt mtp. at jeg var tynn/normalvektig før, men har gått mye opp i vekt de siste årene. Har dere forslag til hvordan man kan håndtere dette?

ROS svarer

Hei!

Så fint at du tar kontakt med oss og forteller hvordan du har det. Det er veldig forståelig at du blir påvirket av din venninne som snakker hyppig rundt mat, kropp og vekt, samtidig som du selv har såre følelser rundt dette. Du sier også at du hadde et ekstremt anstrengt forhold til mat og kropp da du var yngre, men ikke fortalte om dette til noen eller fikk noe hjelp med dette. Det virker som at det fortsatt er vanskelig, men gjerne på andre måter. Nå overspiser du mye, og ønsker råd til å håndtere dette. Det er veldig bra at du er bevisst dette, og søker mer råd i din situasjon. Jeg ønsker å si litt om overspising, før jeg deler noen råd til hvordan man kan håndtere dette.

Når det gjelder overspising, så er det ulike årsaker til dette. Her kan det være en ide å se litt på hva som utløser dette for akkurat deg. For noen kan overspisingen være et resultat av at man forsøker å begrense inntaket, og ha strenge regler rundt hva som «er lov» å spise. Hvis man da ikke klarer å holde seg til det som er planlagt, kan det lett resultere i overspising. Noen har det slik hver dag, andre innimellom. Andre overspiser for det meste i helgene. 

Det er ikke sikkert dette stemmer for deg, men for mange så kan endringer i livssituasjon, skole, stress og ulike former for motgang være årsak til endring i forholdet til mat. Mange som sliter med overspising bruker mat som mestringsstrategi for å regulere følelser, ofte ubevisst. Hvis dette gjelder deg, kan det være til hjelp å utforske litt rundt hva som skjer i forkant av overspising.

  • Skjer overspising til bestemte tider i døgnet?
  • Er det noen kjente triggere/situasjoner som utløser trangen til overspising?
  • Hvordan har måltids og spisesituasjonen vært resten av dagen, de gangene det skjer?
  • Har du hatt endringer i livet som kan være en medvirkende årsak?

Videre ønsker jeg å dele et tidligere svar med deg, som forklarer litt mer om overspising, med tilhørende linker, i tillegg til noen råd til hva man kan gjøre:
Tror jeg sliter med overspising

De fleste har behov for veiledning og støtte, for å klare å jobbe med slike mønstre, og mer og mer få bukt med overspisingen. Vi tilbyr gratis individuelle samtaler hvor man sammen kan finne litt mer ut av hva som kan være lurt å starte med. Mer om hva våre samtaler kan gå ut på, kan du lese her.

Når det gjelder din venninne og hennes fokus og prat om kropp, spising og vekt, så er hun sannsynlig ikke bevisst på at dette påvirker deg slik det gjør. Du kan forsøke å skifte tema over på noe annet, men det kan være lurt å rett og slett ta en prat med henne om hvordan du føler det med tanker rundt dette. Forslag til hva du kan si til din venninne: «Jeg opplever at du er veldig opptatt at å snakke om kropp og spising, og nevner ofte at du har lagt på deg ol. Jeg synes at det blir litt mye snakk rundt dette, og det får meg til å ikke føle meg bra. Jeg har selv litt vanskelige følelser rundt alt dette pratet, og trenger litt pause fra det.»

Kanskje det er vanskelig for deg å være åpen rundt dette, men jeg vil tro at hun setter pris på din ærlighet, og at hun ønsker å ta hensyn. Kan hende at hun også har litt vanskelige tanker rundt dette, siden det opptar henne så mye. Da kan det at du er åpen gjøre det lettere for henne å prate med deg. Kanskje dere kan gjøre en avtale om at dere ikke snakker om kropp, spising og størrelse når dere er sammen? Forsøk å heller snakke om andre hyggelige ting.

Her er lenke til to episoder av  ROS podcasten Uforstyrra, som kanskje kan være nyttige å høre på:
Uforstyrra svarer - Hva gjør jeg i situasjoner med ubehagelig matprat

Håper rådene kan være til hjelp og at du får til å ta dette opp med din venninne på en fin måte.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.