Spørsmål & svar

Dato: 19.desember 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Jeg har en veldig dårlig vane der jeg unngår å spise, men jeg er livredd for å bli mer undervektig, og vil egnt gå opp i vekt. Men jeg fortsetter bare å ikke spise bra nok i løpet av dagene. Hvilke tiltak burde jeg ta for å fikse dette?

ROS svarer

Hei, 

Og takk for at du tar kontakt og forteller om hvordan dette er for deg. Det høres ut som at det er vanskelig for deg å få i deg nok mat. Så fint at du oppsøker mer hjelp om hva du bør gjøre. Nå vet jeg ikke så mye om deg, og hva som gjør at du unngår å spise, men jeg ønsker å si litt om hva som kan være årsak til at noen begynner å streve med forholdet sitt til mat, kropp og vekt, og hva man bør gjøre for å få den hjelpen man trenger.  Jeg håper at mitt svar kan hjelpe deg slik at du får det bedre med dette. 

For mange som som strever med forhold til mat og vekt, er det gjerne noe annet i livet som er utfordrende, som gjør at det å f.eks. ikke spise kan føles som en løsning. Mange beskriver at det å begrense, kontrollere eller mestre maten, gir dem en følelse av mestring og kontroll, som de gjerne trenger for å komme gjennom det som er vanskelig.

Man er ekstra sårbar for å utvikle en vanskelig forhold til mat og vekt dersom man gjennomgår endringer i livet som overganger eller nye utfordringer. Noen ganger kan det gjelde høye forventninger og krav fra seg selv eller andre. I andre tilfeller, kan det ha skjedd noe ekstra vanskelig. Alt dette kan medføre at maten kan bli en mestringsstrategi, en måte å håndtere vanskelige tanker og følelser på.

Det at du egentlig vil opp i vekt, gir meg en tanke om at du ikke ønsker å ha det slik du har det nå. Dersom man skal få det bedre med maten, er det ofte behov for å få det bedre på de områdene man kjenner at det er vanskelig. Men det er ikke alltid så lett å se selv, når man står midt i det.

For å få det bedre er det viktig å ikke stå alene om det som er vanskelig.

Mange synes det kan være utfordrende å åpne opp om ting som er vanskelig. Men for å kunne få den hjelpen man har behov for, er ofte første steget å fortelle noen om det slik at man ikke står alene.

Her ønsker jeg å gi noen råd til hvordan ta en slik prat med noen man stoler på:

Den vanskelige samtalen
Når man har klart å si det til noen, står man ikke alene med utfordringene lenger. Da kan man få mer støtte til å finne den hjelpen man trenger. Dersom steget er for stort til å ta en slik prat, kan vår anonyme chat være et fint sted å starte. Det kan ofte være en trygg måte å øve seg på hvordan det er å snakke om disse utfordringene. Vi har mange rådgivere med en egenerfaring, som vet hvor vanskelig det kan være å snakke om slikt, og har stor forståelse for dette i våre samtaler. Du skal ikke måtte stå i dette alene.

Håper at dette svaret kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.