Spørsmål & svar

Hva kan jeg gjøre for å få hjelp med spising på natt?
Dato: 8.april 2024

Jente/kvinne, 

55 år

Hva kan jeg gjøre for å få hjelp med spising på natt? Spiser både i søvne og har hyppige oppvåkninger der jeg er ekstremt sulten og må spise

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her. Jeg kan tenke meg at det er slitsomt å våkne så ofte om natten, og ubehagelig å kjenne at man i søvne gjør ting man ikke har kontroll over. Så fint at du søker råd om hvordan du kan få hjelp, det er en god start for at dette skal bli bedre for deg.  

Først lurer jeg på hvordan hverdagen din ser ut? Du beskriver at du våkner opp ekstremt sulten. Spiser du nok gjennom dagen? 

Nattspising knyttes ofte til stress, søvnproblemer, eller andre lidelser (som depresjon, lav selvfølelser og vanskelig forhold til mat, kropp og vekt). Derfor vil det å få hjelp til det som kan ligge bak være en viktig forutsetning. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med fastlegen din om dette. Det er da viktig å være tydelig på hvordan dette preger deg i hverdagen. Legen din er ansvarlig for å vurdere hvilken hjelp du kan ha nytte av. Dersom dette f.eks. er en del av en spiseproblematikk eller som en mestringstrategi sammen med depresjon finnes det god hjelp. Når det kommer til overspisingsproblematikk, ønsker jeg å dele et tidligere svar som gir mer utfyllende informasjon om dette dersom det er noe du kjenner deg igjen i.  Jeg sliter med overspising og nattspising.

Kjenner du at terskelen for å gå til legen først, og at det er vanskelig å utforske dette på egenhånd, vil jeg oppmuntre deg til å snakke om dette med noen du er fortrolig med. Man skal ikke behøve å gå alene med dette. Vi tilbyr også gratis rådgivning på chat, telefon og individuelle samtaler.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon (utsatt til høsten 2024)
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.