Spørsmål & svar

Har prøvd å slutte med overspising, men får det ikke til. Har ikke motivasjon og føler det ikke er vits å prøve en gang
Dato: 25.mars 2024

Jente/kvinne, 

30 år

Hva om jeg sliter med overspising, og vet det, men ikke har motivasjon til å slutte? Jeg har prøvd lenge, men får det ikke til. Nå føles det ikke vits å prøve en gang.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss. Du forteller at du har forsøkt lenge å slutte med overspisingen, men har ikke til nå opplevd at det blir bedre. Jeg forstår at det kan være vanskelig å finne motivasjon, med det du beskriver. Jeg ønsker å si litt generelt om hva som kan påvirke motivasjonen når man jobber med spiseproblematikk. Men samtidig belyse hva som kan bidra til at man kan finne litt håp om at det er mulig å få det bedre, til tross for tidligere forsøk. Håper at du vil oppleve dette svaret som støttende for deg.

For å jobbe med spiseproblematikk, er det viktig å ha motivasjon. Derfor kan det være lurt å se på hva som kan påvirke den. Det kan være mange grunne til at man overspiser, og like mange grunner til at det er vanskelig å gi slipp på det. Det er derfor ikke rart at mange kjenner på mye ambivalens. Her ønsker jeg å dele en podcastepisode med deg som tar for seg temaet ambivalens: Uforstyrra- hvorfor er det slik at jeg vil bli frisk en dag, og en annen dag ikke?

For de fleste som strever med dette, har overspisingen en funksjon. Ofte for å regulere følelser og dempe en uro eller et ubehag som er vanskelig å ta stilling til. Når man da skal jobbe med å ta bort denne mestringsstrategien, er det ofte et stort behov for å komme mer i kontakt med behovene som maten har dekket over tidligere, og forsøke å dekke dem med noe annet. Rett og slett finne nye mestringsstrategier.

Når man tar bort noe som kjennes trygt og kjent, og skal begi seg ut på noe nytt og ukjent som man ikke vet om vil fungere, vil man ofte bevege seg frem og tilbake. Dette gjelder i stor grad i tilfriskning av en spiseforstyrrelse/spiseproblematikk. To steg frem, og ett tilbake, er en tekst jeg ønsker å dele med deg som belyser mange viktige perspektiver. Tilfriskning er stort sett aldri som en rett linje, men mer som en krusedull. Og da er det ikke rart at motivasjonen kan svinge, i takt med dette.

Du sier ikke noe om hvilken måte du har forsøkt å slutte med overspisingen, eller om du har fått behandling eller hjelp. Det er generelt mangefult tilbud til utfordringer med overspising, og det kan dermed være en av årsakene til at du ikke har funnet riktig behandling/hjelp frem til nå. Det er i tillegg like mange veier inn til en spiseforstyrrelse/spiseproblematikk, som det er ut av en. Så det kan være individuelt hva som fungerer for den enkelte. Mange har også behov for å styrke selvfølelsen sin i tillegg til å jobbe konkret med forholdet sitt til mat.

Det kan ta tid å finne sin vei ut og det å kjenne bedring underveis. Det å gi seg selv den tiden det trenger og være god mot seg selv underveis, er viktig i en slik prosess. Du er ikke alene om å kjenne at motivasjonen svinger eller kan bli borte. Men jeg håper at disse perspektivene kan bidra til at du kan bli mer nysgjerrig på hva som kan være til hjelp for deg og at motivasjonen kan komme mer tilbake etter hvert.

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS om din situasjon, kan du nå oss på chat eller telefon. Vi har også kurs i Mindful eating, Få bukt med overspising og mindful selfcompassion som er rettet mot overspisingsproblematikk. Mer om ulike tilbud kan du lese her, og følge med i aktivitetskalenderen: Kurs og grupper

Ønsker deg alt godt.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.