Spørsmål & svar

Dato: 19.mars 2024

Jente/kvinne, 

30 år

Jeg strever med mitt forhold til min kropp og mat. Opplever ikke jeg gjenkjenner meg i det som nettsiden markerer som spiseforstyrrelser. Men noen av mine tanker kan ta over alle tankene mine til tider. Skulle gjerne lært måter å ikke ha disse tankene styre så mye av livet mitt.

ROS svarer

Hei,
Takk for at du tar kontakt med oss. Det høres vanskelig ut for deg, så leit å høre at du sliter med et anstrengt forhold til kropp og mat. Så bra at du søker råd, når du har det slik.

Jeg tenker at problematisk forhold til mat går utover livskvaliteten på en veldig negativ måte, uansett om det er diagnose "spiseforstyrrelse" eller ikke. I tillegg er det ofte veldig individuelt hvordan dette utrykker seg, og hva som gjør at spiseproblemet utviklet seg. Noen har kanskje andre utfordringer også, som går utover livskvaliteten, blant annet forholdet til mat og kropp.

Det som er med på å avgjøre hvorvidt en har et problematisk forhold til mat, er hvor mye dette er med på å styre hverdagen og hvordan en har det. Når tanker om mat og kropp tar opp veldig mye plass i livet, er det veldig viktig å oppsøke hjelp, og en trenger ikke nødvendigvis å kjenne seg igjen i alle symptomene man leser om. Jeg ønsker å vise til et tidligere spørsmål om dette: Hvordan vet man at man har en spiseforstyrrelse.

Det er slitsomt å streve med et anstrengt forhold til mat, og de fleste trenger hjelp og støtte for å få det bedre. Du forteller ikke så mye om situasjonen din ellers, så det er vanskelig å gi noen konkrete råd, tilpasset til deg og de tankene du nevner.

Jeg vil derfor oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det og oppsøke hjelp. Her ønsker jeg å vise til en tekst hvor vi har samlet en del råd om hvordan en kan fortelle om dette til noen: den vanskelige samtalen. Når man har klart å fortelle noen om dette, vil de fleste synes det er lettere å oppsøke videre hjelp.

Dersom du har flere spørsmål, eller ønsker å prate mer om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS på vår anonyme chat. Der kan man spørre om alt man lurer på, og kan for mange være en lettere måte å snakke om dette på. Det er mulig å ha individuelle samtaler hos oss også, du kan lese mer om dette tilbudet her. Kanskje en slik samtale med en rådgiver i ROS kan hjelpe deg å sette ord på hva du trenger, for at de tankene ikke tar opp så mye plass. 

Jeg håper at dette svare kan være til hjelp for deg.

Mvh, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.