Spørsmål & svar

Mat er skummelt. Men godteri som sjokolade og chips går lettere. Er det normalt?
Dato: 20.oktober 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Jeg sliter med mat hver dag, men mer i enkelte perioder. Syntes mat er skummelt, men godteri, for eksempel sjokolade og Pringles går lettere, er dette vanlig? Lager aldri frokost eller lunsj når jeg skal på skolen, men kjøper mat. Spiser 1 ordentlig måltid som oftest fordi jeg ikke orker å lage mat når jeg kommer hjem fra skole eller praksis.

ROS svarer

Hei, 

og takk for at du skriver til oss. Så fint at du oppsøker mer råd rundt det du beskriver. Det å ha et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt, kommer ofte til uttrykk på mange ulike måter. Mange kan kjenne at enkelte matvarer eller matgrupper er skumle, og ønsker dermed å unngå å spise disse. Selv om godteri gjerne blir assosiert med det mange med spiseproblematikk ønsker å unngå, er det også noen som synes at det går greit å spise slikt. Det er ofte store variasjoner rundt det som kjennes problematisk for den enkelte. Det høres likevel ut som at dette med mat er en daglig utfordring for deg, og dermed ønsker jeg å kommentere det du skriver, og si litt om hva man kan gjøre for å få hjelp til å få det bedre. 

 

Du sier at du som regel spiser et måltid om dagen. At du ikke lager mat når du skal på skolen, men at du da kjøper dette. Og at du ikke spiser når du kommer hjem fra skole eller praksis, da du er sliten. Jeg lurer da på hvordan denne frykten for mat er for deg? Er det slik at det handler om både matvarer, men kanskje også mengde mat? Kan det også være vanskelig å spise sammen med andre?

 

For meg høres det ut som at du får i deg for lite mat, og at det kan ha en sammenheng med at du er mye sliten. Men det å være mye sliten, kan også ha andre årsaker i tillegg. Jeg lurer også da på hvordan du har det ellers? For mange kan det å utvikle et vanskelig forhold til mat, henge sammen med en krevende livssituasjon ellers i livet. Det kan være alt fra overganger og endringer i livet, utfordrende relasjoner eller krevende livssituasjon. Mange som opplever store endringer, uforutsigbarhet i hverdagen eller lite kontroll, får ofte et behov for å ta kontroll på andre områder i livet. Ettersom mat er mer konkret, kan det for noen bli et område man gjenvinner kontroll på. For andre er det ikke alltid helt klart for dem hvorfor det har blitt vanskelig med forholdet til maten. Det kan ha blitt en måte å regulere følelser på. Dette er det ikke så lett å se sammenhengen med helt selv.

 

Mange som har et vanskelig forhold til mat, merker at det går utover hverdagen og hvordan man har det, og det kan ofte skje gradvis. Det kan være vanskelig å snakke om det, fordi de kan kjenne på en del skam. I tillegg har de gjerne et behov for å ha kontroll på dette selv, og ønsker derfor ikke innblandinger. Hvordan er dette for deg?

Uansett hva som kan være grunnen i ditt tilfelle, vil jeg varmt oppmuntre deg til å ikke gå alene med dette. Problemer har en tendens til å vokse seg større, om man bærer inne med dem alene. Derfor vil det være lurt å snakke med noen du stole på om dette. Her er noen fine råd til hvordan ta en slik samtale, dersom det kan føles vanskelig: Den vanskelige samtalen. Dersom man har fortalt det til noen, er det lettere å få støtten man ofte trenger til å be om mer hjelp dersom det er behov for det. Dersom det er behov for behandling, er det fastlegen som kan henvise til videre hjelp. Det er fullt mulig å få et bedre forhold til mat, men de fleste har behov for hjelp til dette. 

Det er kanskje litt mye å ta innover seg. Dersom du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om dette, kan du skrive med oss på vår anonyme chat. 

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.