Spørsmål & svar

Hvordan finne en god balanse og livsstil med spiseforstyrrelse?
Dato: 30.januar 2024

Jente/kvinne, 

22 år

Har dere noen tips til hvordan man kan finne en god balanse/livvstil? Var tidligere overvektig, nå er jeg undervektig pga spiseforstyrrelse og føler ikke helt jeg vet hvordan man skal spise? Enten har det blitt for mye eller for lite. Jeg følger kostholdsplan, men synes mat generelt har så mye kalorier og vet ikke hvordan jeg skal finne en balanse med passe mat, søtsaker og trening. Sliter veldig med alt eller ingenting tankegang som også fører til episoder med overspising. Jeg kan ikke lytte til sult og metthet akkurat nå fordi jeg har overstyrt begge følelsene i lang tid og klarer ikke helt å kjenne de og å stole på kroppen. Ble litt innvikla spørsmål, men hovedessensen er hvertfall at jeg ønsker å finne en livvstil som jeg trives med som har litt av alt, men sliter veldig med å få det til.

ROS svarer

Hei,

og takk for at du tar kontakt med oss. Det høres ut som at dette med mat har vært vanskelig for lenge. Du sier ikke noe om hvorvidt du har fått hjelp, og om du har vært i behandling, eller om du følges opp av lege. Siden du nevner at du følger en kostholdsplan, får jeg et inntrykk av at du kanskje har vært i behandling?

Ut ifra det du forteller, så skjønner jeg at det kan være vanskelig for deg å finne denne balansen, hvor du ikke spiser for lite, og heller ikke overspiser. Du opplever også at det er vanskelig å regulere mengden mat. Jeg forstår at dette er utfordrende for deg, og det du beskriver med at det er vanskelig å lytte til kroppens signaler. Kroppens sult- og metthetssignaler kan komme i ubalanse slik du beskriver, dersom inntaket av mat har vært preget av uregelmessighet. 

Du forteller at det kan være veldig enten eller for deg. Dette kan føre en inn i restriktive perioder med mye regler knyttet mat. Med ved regelbrudd eller mindre mat i perioder, kan dette bidra til at man da kommer inn i en periode med mye overspising. Dette er veldig individuelt hvordan det kommer til uttrykk i både mengde og hyppighet.

Jeg ønsker å dele et tidligere svar med deg, hvor noen spør hvordan man kan komme seg ut av alt eller ingenting-tankengangen knyttet mat:

Hvorfor må mat være så vanskelig?

Her forklares det også litt om hvordan man kan komme inn i slike mønstre, og hva man kan gjøre for å bryte ut av dem.
Jeg ønsker også å dele et annet svar med deg som handler om hvorfor man kan ende opp med å spiser på følelser: 
Hvorfor bruker jeg mat som middel for å håndtere følelser?

jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i noe av det som står i disse to svarene. Jeg tenker det kan være fint å finne mer ut av egne mønstre, og se litt sammenheng i hvordan det kan bli slik, for å lettere klare å komme seg ut av slike mønstre. Det høres også ut som at det kan være en frykt for mengde mat, men kanskje også det kan være frykt for noen matvarer du opplever som har et høyt kalorinivå. Mange har da nytte av å jobbe med aksept for alle typer mat. Dette kan på sikt bidra til at det kan være lettere å få et mer avslappet forhold til mat, mengde og denne balansen man gjerne ønsker. 

Det kan være vanskelig å klare dette på egen hånd. Det er fullt mulig å få et bedre og mer avslappet forhold til mat, og det er mye god hjelp å få. Men de fleste har behov for veiledning, støtte og hjelp for å klare dette. 

Hva tenker du om å be om mer hjelp? Dersom du har en behandler eller en lege som følger opp, kan det være lurt å dele det du har beskrevet her med dem. Om du ønsker å prat mer med en rådgiver i ROS, kan du ta kontakt med oss på telefon eller chat. Der kan du få mer hjelp til hva du kan gjøre i ditt tilfelle. 

Du kan også lese mer om hva vårt rådgivningstilbud går ut på her.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.