Spørsmål & svar

Dato: 16.februar 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Jeg har egentlig aldri hatt et problematisk forhold til mat, hadde en liten periode en sommerferie , men det var for mange år siden og det stoppet. De siste 3-4 årene har jeg fått noen tanker rundt mat slik som at jeg ikke må spise for mye "drittmat" og prøve å avgrense meg litt. Tankene har gått mer og mer i hodet mitt og jeg dropper noen ganger frokost eller "forsyver" den. Men jeg kjøper ofte noe på butikken i form av søtsaker/godteri etter skolen eller før jeg jobber, og føler meg skyldig og skamfull etterpå. Dette har gått fra noen ganger her og der, til at jeg nesten ikke klarer en dag uten å ha noe søtt. Jeg tenker my på mat hele tiden og har jeg noe hjemme, tenker jeg hele dagen at jeg skal spise det når jeg kommer hjem. Har jeg noe søtt hjemme, spiser jeg det opp. Jeg har tidligere fått meg til å kaste opp (ikke ofte), men det har ikke skjedd på lenge. Men jeg tenker at jeg ønsker å gjøre det. Jeg er også redd for å veie 70 kg og jeg ligger rett under, jeg føler meg stor og liker ikke kroppen min. Jeg har en tanke om at om jeg veier 70 kg vil jeg gjøre det jeg kan for å gå ned i vekt. Jeg har en søster som sleit med depresjon og angst og fikk hjelp og er "frisk", men da gikk all oppmerksomhet til henne og det ble noen konflikter her og der i familien og jeg orker ikke noe styr. Jeg er vant til å fikse opp i ting selv og har også "alltid" vært den glade og blide jenta, som det ikke er noe "galt" med. Den ene siden av meg tenker at det ikke er noe å tenke på, mens den andre er ganske lei. Dette går ikke veldig utover hverdagen min. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg trenger råd.

ROS svarer

Hei,
Takk for at du tar kontakt med oss. Det du beskriver høres veldig vanskelig ut for deg. Så bra at du søker råd her, når du har det slik.

Det høres ut for meg at tanker om mat tar opp mye plass i livet ditt, og det har vært sånn de siste 3-4 årene. Det er veldig leit å høre.

Du skriver at søsteren din var syk og at all oppmerksomhet i familien gikk ut til henne og at det ble noen konflikter i familien. Det er veldig forståelig om utfordrende familiesituasjon påvirker deg og forholdet ditt til mat.

Jeg vet ikke om det er slik for deg, men mange av de som kommer til oss og har et anstrengt forhold til mat og kropp, sier at det å bruke mat og/eller kaste opp, hjelper dem å få kontroll over følelsene som er vanskelig å utrykke på en annen måte. Noen  opplever at fokus på mat er en måte å distrahere seg selv på, når en står i noe vanskelig og føler seg aleine med det.

Du nevner også at du noen ganger hopper over måltidene eller forskyver det å spise. For de fleste som sliter med et anstrengt forhold til mat, er det veldig viktig å prøve å etablere gode rutiner og trygge rammer: regelmessige måltider og det å spise nok mat. Det å kjenne på sult kan være veldig ubehagelig og kan oppleves som utrygt, og gjør at tanker om mat tar enda mer plass. 

Du skriver at du nesten ikke klarer en dag uten å ha noe søtt. Er det slik at det å spise godteri har blitt en metode som hjelper deg å mestre noe som er utfordrende akkurat nå? Det høres ut for meg at det å spise godteri er forbundet med noe negativ for deg, det høres slitsomt ut å kjenne på mye dårlig samvittighet knyttet til det. Jeg ønsker å sende lenk til tidligere svar der vi deler noen tanker rundt det: Får dårlig samvittighet om jeg koser meg med godis midt i uka, hva kan jeg gjøre?

Jeg legger merke til at du skriver at du "alltid" har vært den glade og blide i familien. Betyr det kanskje at det ikke stemmer helt overens med sånn som du har det inni deg, eller at du kjenner på presset for å være den som alltid er glad å blid?

Du sier at du er vant til å fikse ting selv, det høres ensomt ut for deg å prøve å få det bedre uten hjelp og støtte. Man skal ikke måtte stå alene i en slik situasjon uten hjelp og oppfølging.

Det er slitsomt å streve med et anstrengt forhold til mat, og de fleste trenger hjelp og støtte for å få det bedre. Jeg vil derfor oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det og oppsøke hjelp.

Her ønsker jeg å vise til en tekst hvor vi har samlet en del råd om hvordan en kan fortelle om dette til noen: den vanskelige samtalen.

Når man har klart å fortelle noen om dette, vil de fleste synes det er lettere å oppsøke videre hjelp. For noen starter dette hos helsesøster på skolen, helsestasjonen for ungdom, eller hos fastlegen som er de som kan henvise videre til den riktige hjelpen man har behov for.

Dersom du har flere spørsmål, eller ønsker å prate mer om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS på vår anonyme chat. Der kan man spørre om alt man lurer på, og kan for mange være en lettere måte å snakke om dette på.

Jeg håper at dette svare kan være til hjelp for deg.

Mvh, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.