Spørsmål & svar

Hva er normalt å veie?
Dato: 1.august 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Jeg lurer på hva som er normalt å veie i en alder av 18 år og 172 ca høy. Når er man under vektig og når er man overvektig. Hvilken bmi skal man ha? Er sånn passe aktiv

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Det kan være et stort spenn i hva som er normalt å veie i en alder av 18 år og med den høyden du beskriver. Det som er normalt for deg kan være noe helt annet enn det som er normalt for en hvilken som helst annen jente på 18 år med samme høyde. Kroppene våre er bygget så ulikt, og KMI sier ingenting om kroppsbygning og fordeling av bein, muskler og fett. Kroppsmasseindeks (KMI eller BMI) er et forholdstall som beregnes ut i fra en persons høyde og vekt og brukes for å si noe om en person er undervektig, normalvektig eller overvektig. For en voksen person defineres normal vekt fra KMI 18,5-24,9. Undervekt er lavere, og overvekt er høyere. Dersom man i det hele tatt skal få noe ut av KMI, så bør du være 20 år eller eldre. KMI og vekt kan for mange bli en ting man henger seg litt for mye opp i, og noen begynner til og med å streve etter en spesifikk vekt eller kmi, noe som kan etterhvert bli veldig slitsomt og for mange ikke så sunt. Jeg vet ikke om det er slik for deg, at du allerede tenker en del på vekt?

 

Dersom dette med vekt og KMI er noe du kjenner på en del usikkerhet rundt, og/eller tenker en del på, vil jeg oppfordre deg til å snakke med noen om det. F.eks. helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. Dersom du ønsker å snakke med noen om vanskelige tanker knyttet til vekt, er du også velkommen til å snakke med ROS. Vi tilbyr gratis rådgivning over chat, telefon og individuelle samtaler.

 

Håper svaret mitt kunne være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.