Spørsmål & svar

Spørsmål: 17.september 2023

Jente/kvinne, 

46 år

Har ei datter som er undervektig og som har problemer med å legge på seg. Har vært til fastlege og hatt litt oppfølging der. Hun er 16.5 år har ikke fått menstruasjon. Hun er tynn, veier 54 kg og er 177 høy. Mye mas om ekstra måltider. Hun er mye lei seg. Hva bør vi gjøre?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Først av alt, så fint at dere har oppsøkt fastlege. Når barn ikke utvikler og vokser som forventet, og/eller ikke virker til å ha det så bra, så kan man som forelder fort kjenne på bekymring. Og det er veldig vanlig for mange at bekymring kan komme mer til uttrykk i form av frustrasjon og gjennom masing eller forsøk på å ta kontroll. Det er ikke sikkert det er slik for dere. Du nevner at det blir mye mas om ekstra måltid, og at hun er mye lei seg. Det høres ikke enkelt ut for noen av dere dette. Jeg skulle gjerne visst enda mer, for å kunne gitt noen gode råd til dere. Jeg ønsker å dele noen tanker og spørsmål jeg sitter med.

 

Det fremkommer ikke her hvorvidt dere har utforsket hva den lave vekten kan handle om. Har det vært et vekttap, endringer i matinntak og atferd rundt mat? Det kan være fint å vise at dere er nysgjerrig rundt hvordan dette er for henne. Hva er det som gjør det vanskelig for henne å evt. spise nok? Har hun mye tanker rundt mat og vekt? Dersom dere mistenker, eller kanskje allerede vet at dette er en spiseforstyrrelse/-problematikk, så ønsker jeg å vise til bekymringssamtalen. En slik samtale kan være viktig å ta flere ganger for å bygge tillit, og få den berørte til å føle seg sett. Videre tenker jeg at det kan være fint for dere å snakke med en av våre rådgivere på enten vår anonyme chat eller på vår nasjonale rådgivningstelefon.

 

Håper noe av dette kan være til hjelp for dere.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.