Spørsmål & svar

Det er vanskelig å spise foran andre. Hva bør jeg gjøre?
Spørsmål: 15.september 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Det var sånne rykter om meg om at eg hadde spiseforstyrrelser, noe som ikke var litt sant en gang. Og etter det så sluttet jeg å klare å spise foran folk siden de ryktene var at jeg hadde spiseforstyrrelse pga jeg tydligvis bare spiste sunn mat og trente hele tiden og det kunne visst sett ut på kroppen min at eg hadde en, og jeg bare føler folk «følger med» på hva jeg spiser osv og det bare er sååå vankelig å spise foran folk, og så begynte d bare å bli mye kroppspress så jeg kunne liksom utnytte det at jeg ikke klarte å spise foran andre til at jeg bare sluttet å spise uten om f.eks middag siden jeg bare ble så vant til å spise lite og det går mye bedre nå med tanke på sånn kroppspress å sånn men det er fortsatt vanskelig å spise foran andre hva bør jeg gjøre

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt med oss.

 

så leit å høre om at disse ryktene ble spredt, som du ikke en gang kjente deg igjen i. Det kan jeg forstå må ha vært vanskelig for deg. Og så synd at det gradvis har blitt vanskelig for deg å spise foran andre. Du skriver at dette med kroppspress har blitt bedre, så bra at dette kjennes bedre ut. Men jeg bekymrer meg over at du beskriver at du spiser så lite som kun til middag. Det er svært viktig at du får i deg tilstrekkelig mat gjennom dagen for at hodet og kroppen skal fungere og fortsette å utvikle seg normalt. Det høres for meg ut som at dette med mat og kropp har i en periode nå blitt ganske vanskelig for deg, og du skal ikke måtte ha det slik.

 

Jeg vil først råde deg til å snakke med en trygg voksen om dette; noen i familien, en lærer eller helsesykepleier. Det å dele vanskelige ting med andre kan i seg selv virke ganske lettende, da det å gå rundt og bære på ting alene kan være veldig tyngende og vokse seg større og større. Ved å prate med noen andre, kan dere sammen også finne ut hva som kan være til hjelp for deg videre. Du er også velkommen til å snakke mer med ROS om dette. Kanskje vår anonyme chat kan være et fint sted for deg å starte?

 

Du lurer på hva du kan gjøre mtp. at det nå er vanskelig å spise foran andre. Jeg skal dele noen tanker rundt dette, men mitt hovedråd vil som sagt være at du snakker med noen du er trygg på. Kanskje dere kan være litt nysgjerrig på hva det er som gjør at det å spise foran andre er vanskelig. Du nevner noen tanker som dukker opp, om at de andre følger med på hva du spiser. Det kan jeg forstå er ubehagelig. Kanskje du/dere kan utforske litt disse tankene. Og videre finne ut om det er noe dere kan gjøre for at du skal gradvis øve deg på å spise foran andre igjen. Det kan være fint å lene seg litt ekstra på noen i en slik prosess. F.eks. en lærer eller en nær venn.

 

Det kan være lurt å begynne med å ha fokus på å få i seg tilstrekkelig mat, og tilrettelegge for at dette skal være mulig for deg. Det er anbefalt å spise minst 4 hovedmåltider og evt. 1-2 mellommåltid. Videre kan det være fint å begynne å bare spise sammen med noen du er trygg på på skolen, for så å gradvis spise sammen med denne personen også blant andre.

 

Håper mitt svar her kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.