Spørsmål & svar

Usikker på meg selv.. Har så lyst å se meg i speilet og være fornøyd!
Dato: 16.februar 2024

Jente/kvinne, 

15 år

Eg slite med meg sjølv. Eg trur at hovedgrunne til det er at eg e usikker på meg sjøl. Både personlighet og utseende. Mest utseende. Eg sammenligne meg med andre heile tida og har mista meg sjøl i maten. Eg klare ishe å la vere å spise usundt. Alt eg vil e å bli tynn som eg va før. Eg føle meg feit og ekkel. Har fått meir fett i fjeset og. Også har eg masse stress for tida så de e så vanskli å gjøre nåke me de og. Eg e utslitt. Men når eg spise får eg alltid ein giga skyldfølelse og blir nedfor. Og når de e så masse påvika de meg. Og eg klare ishe å stoppe. HAR SÅ LYST Å SE PÅ MEG SJØL I SPEILET OG VERE FORNØYD.

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt her.

Så fint at du vil dele disse tankene og hvordan du har det med oss. Du beskriver at du kjenner deg usikker på deg selv, og at du sammenligner deg mye med andre. I tillegg forteller du at dette videre går både utover ditt forhold til mat og hvordan du har det, at du kjenner deg utslitt og kjenner på flere vonde følelser knyttet til mat og kropp. Det høres ikke godt ut for deg å ha det slik, og jeg synes det er veldig bra at du åpner deg om akkurat dette. Du spør ikke om noe spesifikt, men jeg velger å kommentere litt mer rundt de temaene du deler, og dele link til et tidligere svar som kanskje kan være til hjelp for deg.

 

Pubertet og tenårene kan være en sårbar periode for mange. Det skjer mange endringer på kort tid både for kropp og hjernen. Dette er en periode i livet hvor mange gjerne begynner å sammenligne seg mer med andre. Men det kan være så veldig forskjellig hvordan kropp og vekt utvikler seg når man er i vekst og utvikling for den enkelte. Og denne sammenligningen kan for en del bidra til at man kan kjenne at forholdet til egen kropp blir vanskeligere. Du nevner også selv at det eneste du vil er å bli slik som du var før. Det høres altså ut som at du sammenligner deg selv med en yngre versjon av deg selv. Kan dette handle om andre ting enn vekt kanskje? Når mange tenker tilbake til tid, så kan det ofte handle om hvordan man hadde det generelt med seg selv, heller enn hvordan man så ut.

 

Selvfølelsen til mange kan bli utfordret i tenårene, og bli lavere i denne periodene. Selvfølelse handler om hvor verdifull man kjenner seg sammen med andre. Du forteller selv at du kan kjenne deg usikker på deg selv, både personlighet og utseende. For mange med bristende selvfølelse kan man da søke etter mer ytre bekreftelse, slik som utseende eller prestasjoner. Ytre bekreftelse kan bygge opp selvtillit, som også er viktig for oss. Men for en som har lav selvfølelse, så trenger man å jobbe med mer bekreftelse også innefra. Jeg ønsker å dele et tidligere spørsmål og svar om dette med å kjenne seg veldig usikker på seg selv: Hvordan få bedre selvfølelse?

 

Til slutt vil jeg oppfordre deg til å få snakket mer med noen om dette du forteller om her. Det er ikke godt å gå rundt å kjenne på så mye skyldfølelse og nedstemthet knyttet til mat og kropp. Slik skal du ikke trenge å ha det. Jeg vil oppfordre deg til å snakke mer med noen om hvordan du har det. Noen kan ønske å starte å snakke med noen man er nær og trygg på, en venn eller noen i familien. Mens andre synes det er lettere å begynne med en fagperson, f.eks. helsesykepleier på skolen. Du er også velkommen til å ta kontakt på vår anonyme chat :)

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.