Spørsmål & svar

Hvordan få bedre selvfølelse?
Spørsmål: 19.januar 2023

Gutt/mann, 

17 år

Jeg er usikker på meg selv. Synes alle andre får så mye til og ser så mye bedre ut, det virker så enkelt for dem. Kunne ønske jeg var litt mer selvsikker. Har dere noen tips?

ROS svarer

Hei

Så bra at du spør om dette! Det tror jeg veldig mange kan kjenne seg igjen i.
Det kan være ubehagelig å kjenne på usikkerhet, og kanskje spesielt hvis man tror at man er den eneste som føler det slik.

 

Vi har alle et grunnleggende behov for å føle at vi passer inn. At vi hører til og er gode nok som vi er. Og det er kanskje en av grunnene til at vi sammenligner oss, nettopp for å finne ut hvordan vi bør være for å passe inn. Vi alle gjør det, mer eller mindre automatisk. Men om det tar for stort fokus, og det man sammenligner seg med er helt urealistisk, så kan det ha en negativ effekt på oss. Og hvis vi stadig forsøker å leve opp til for strenge og urealistiske krav, vil vi nok på sikt føle at vi verken mestrer eller kjenner oss god nok for den vi er.

 

Så hva kan man da gjøre?

 

Kanskje en liten øvelse kan være:

  • Legg merke til hvordan du føler deg, etter at du har sett gjennom feeden din. Er det noen som får deg til å føle deg dårlig om deg selv, så er det kanskje lurt å slutte å følge dem. Ta en liten opprydning i hvem du følger, og se om det kan ha en effekt.
  • Hvilke egenskaper er det du setter pris på hos dine venner? Handler dette om deres prestasjoner, karakterbok eller markerte muskler? Eller handler det aller mest om gøy de er å henge med?
  • Finn ut hvilke interesser man selv har, og hva som gjør deg selv glad. Prøv å kjenn på mestringen i det man får til, og øv på å tåle å ikke få alt til med en gang. En god selvfølelse handler vel så mye om å tåle å feile. Målet er ikke å mestre alt etter hvert, men å kjenne seg god nok, når man ikke mestrer også.

Noe som også kan være til hjelp, om man er usikker og sammenligner seg mye, er å jobbe med selvfølelsen. Man kan faktisk få bedre selvfølelse, ved å endre på hvordan man snakker til seg selv:

 

Jeg får ikke til noen ting, og alle andre får til mye mer enn meg -> Akkurat dette er jeg ikke så godt på, men jeg får til andre ting

Jeg får ikke til denne prøven -> Jeg gleder meg til å vise hva jeg har lært

Jeg visste jeg ikke ville få dette til -> Alle opplever å feile, eller å ikke mestre i blant og nå skjedde det meg. Det føles litt kjipt, men vi prøver igjen.

Og sist men ikke minst: Ikke si ting til deg selv, som du ikke ville sagt til noen du er glad i.

 

For å forstå litt mer om hva selvtillit og selvfølelse er, kan du se disse korte videoen:

Hvordan få mer selvtillit
Hva er selvbilde

Vennlig hilsen Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe
5. oktober 2023
Bergen
Åpen pårørendegruppe
12. oktober 2023
Oslo
Fagkveld: Hva gjør vi med folkehelseproblemet spiseforstyrrelser?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.